Vichřice lámala stromy jako sirky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vichřice lámala stromy jako sirky!

Přehnala se rychlostí až 148 km/h! - Požáry, stržené střechy, zničená auta...
Přehnala se rychlostí až 148 km/h! - Požáry, stržené střechy, zničená auta...

PRAHA – Polámané stromy, potrhané elektrické vedení a poško zené automobily a střechy. Takovou spoušť za sebou zanechala vichřice, která se o víkendu přehnala přes Českou republiku.

Ačkoli byl například na Kladensku zaznamenán i pád stromu na autobus, k vážnějším poraněním nedošlo. „V Krušných horách dosahovala průměrná rychlost větru 148 km v hodině,“ řekla meteoroložka Marie Odstrčilová.

* Praha: V metropoli spadlo následkem větru 25 stromů, poškozené byly tři střechy a šest aut.

* Karlovarsko: Padlý strom způsobil zkrat troleje na nádraží v Ostrově na Karlovarsku, výpadek proudu hlásili v Bečově, v nedalekých Karlových Varech-Dvorech odnesl vichr eternitovou střechu panelového domu. Větrem utržený stan lehce zranil v Lokti na Sokolovsku dva muže z Brna.

* Plzeňsko: V Bděněvsi popadaly větve na vedení, které zkratovaly. Ve stejné obci padl strom na chatu a v Brodu nad Tichou blesk zasáhl trafostanici. Celkem zůstalo na západě Čech bez proudu 50 transformátorových stanic. Jednou blesk způsobil požár. Stromy padaly přes vozovky, přes dráty elektrického vedení, na chaty v kempu. U Mirošovic byl padlý strom příčinou dopravní nehody. Vedle něj leželo v příkopu auto.

* Střední Čechy: Hasiči vyjeli k více než 60 případům především pokácených stromů. Autobus s asi deseti lidmi zasáhl padající strom v obci Pchery na Kladensku. Nikdo nebyl zraněn. Na Kladensku padly stromy na dva domy v obcích Brandejsko a Libochovičky.

* Ústecko: Lidé v Ústí na Labem před blížící se bouří varoval v sobotu vpodvečer magistrát prostřednictvím textových SMS. Nedaleko ústeckého nádraží Střekov najel večer na padlý strom osobní vlak. Nikomu se nic nestalo a cestující odvezla MHD.

* Liberecko: Největší škodu způsobil pád vzrostlé lípy na dům v Novém Boru na Českolipsku. „Dva stromy při tom spadly i na zaparkované automobily,“ řekl mluvčí krajských hasičů.

* Východní Čechy: Východočeská energetika zaznamenala na 20 poškozených linek vysokého napětí a desítky poruch na linkách nízkého napětí. Pět spadlých stromů muselo být odstraněno na silnici v úseku Ohnišov – Bystré na Rychnovsku. Stromy rovněž ležely v kolejišti v Suchovršicích na Trutnovsku. Vyvrácené stromy zablokovaly i silnici v Chotěvicích, Bačetíně nebo Holohlavech.

Autoři: Dana MACHURKOVÁ a zpravodajové AHA!
Foto pro Aha!: Jan KOSTÍK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.