Prosinec láká k pozorování noční oblohy: Vyhlížejte zákryt Marsu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prosinec láká k pozorování noční oblohy: Vyhlížejte zákryt Marsu...

Takhle vypadaly Geminidy v roce 2018 nad Sečskou přehradou.
Takhle vypadaly Geminidy v roce 2018 nad Sečskou přehradou.  (Foto Petr Horálek)

Dlouhé prosincové noci nabízejí letos na obloze kouzelnou podívanou. Kromě každoroční spršky meteorů z roje Geminidy se můžeme těšit i na krásy zimního hvězdného trojuhelníku či vzácné zakrytí Marsu Měsícem. Zastavte se, zvedněte oči k nebi a kochejte se...

Právě rudá planeta je aktuálně nejblíže Zemi za celý rok. Příští čtvrtek se Mars navíc ocitne v opozici vůči Slunci a na obloze bude nadprůměrně﷯ velký i jasný. Časně ráno pak nastane jeho velmi vzácný zákryt Měsícem v úplňku. „Ten bude Mars zakrývat zhruba okolo 6. hodiny ranní, o hodinu později se planeta opět objeví zpoza západního okraje měsíčního disku,“ láká ke sledování astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Jev bude možné sledovat pouhýma očima, mnohem lepších výsledků však dosáhnete s alespoň malým dalekohledem.

Víte, že...

...dnes ve 3:18 se Mars k Zemi přiblížil na vzdálenost 81,5 milionu kilometrů? Maximální vzdálenost obou planet je 401 milionů kilometrů, minimální naopak 54,6 milionu.

Stovky za hodinu

Maximum meteorického roje Geminidy nastane během noci ze 13. na 14. prosince, výhled na něj však bude letos komplikovat svit Měsíce jen krátce po úplňku. Během druhé poloviny bude možné spatřit až 120 »padajících hvězd« za hodinu, které budou vylétat z radiantu vysoko nad jižním obzorem, východně od dvou nejjasnějších hvězd souhvězdí Blíženců. 

Hvězdný šestiúhelník

V pátek 23. prosince, jen tři minuty před Štědrým dnem, se Měsíc octne ve fázi novu, a nebude tak během Vánoc rušit při pozorování oblohy. Té bude vévodit velký obrazec známý jako zimní šestiúhelník, který tvoří hvězdy Betelgeuze, Rigel, Aldebaran, Capella, Pollux, Procyon a Sírius.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.