Žádost o předčasný důchod: Jak se vyhnout frontám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Žádost o předčasný důchod: Jak se vyhnout frontám

Jak se vyhnout frontám?
Jak se vyhnout frontám? (foto ara)

Chcete si požádat o předčasný důchod, ale odrazují vás fronty na »sociálkách«? AHA! vám poradí, jak se jim vyhnout a přesto neprodělat ani korunu. Tisíce zájemců o předčasný důchod zaplavily okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). Inflace i mimořádné valorizace způsobily, že dnešní předčasný důchod je většinou vyšší než důchod, který by lidé dostali příští rok. Řadu žadatelů je ale ve stresu, že si kvůli frontám i obsazeným objednacím termínům nestihnou zažádat včas. Stačí přitom vyplnit speciální formulář, »předregistrovat« se a požádat během dalších šesti měsíců.

Proč se vyplatí požádat letos o předčasný důchod?

Kvůli inflaci, mimořádným valorizacím a propadu reálných výdělků bude letošní předčasný důchod většinou vyšší než řádný důchod získaný příští rok. Výhodnější je ale jen v případě, že si požádáte o předčasný důchod bez výplaty.

Co znamená to »bez výplaty«?

Že si o předčasný důchod sice požádáte, ale reálně žádný brát nebudete. Budete dále pracovat až do dosažení svého důchodového věku. »Zafixujete« si tak letošní výhodnější výši důchodu a budete moct dále pracovat bez omezení výdělku.

Jaký formulář mám použít?

Formulář, který pomůže vyhnout se frontám, se jmenuje Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění. Najdete ho na https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/tiskopisy/unddp

Kam a kdy ho odeslat?

Odešlete ho na vybranou okresní správu sociálního zabezpečení (podle místa trvalého bydliště). Stihnout to musíte do konce letošního roku.

Můžu ho poslat poštou?

Tiskopis můžete poslat elektronicky, poštou nebo osobně odevzdat na podatelně. (V případě elektronického odeslání se musíte se přihlásit na ePortál ČSSZ například pomocí bankovní identity). Rada: Odešlete tiskopis včas. Nerozhoduje totiž datum odeslání, ale to, kdy dopis dorazil na OSSZ. Pokud ho budete odesílat elektronicky, můžete i v sobotu 31.12.

V čem mi formulář pomůže?

Získáte »odklad« pro návštěvu OSSZ a výhodné letošní podmínky zůstanete mít zafixované.

Vyhnu se úplně návštěvě OSSZ?

Osobní návštěvě se nevyhnete, OSSZ s vámi musí žádost sepsat. Na základě odeslaného tiskopisu by si s vámi pracovníci OSSZ měli domluvit termín návštěvy (datum lze dohodnout osobně, telefonicky, e-mailem, popř. rezervací v online objednávkovém systému dané OSSZ). Musí to ale být nejdéle do šesti měsíců od odeslání tiskopisu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.