Platy starostů i hejtmanů: Polepší si o desetinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Platy starostů i hejtmanů: Polepší si o desetinu!

Na radnicích a magistrátech se budou mít lépe
Na radnicích a magistrátech se budou mít lépe (pixabay.com)

Místečka ve vedení obecních úřadů, radnic, magistrátů i krajů by mohla být od příštího roku zase o něco teplejší. Vláda totiž bude jednat o navýšení platů zastupitelů o 10 %. Polepšit by si měli od ledna.

Průměrná mzda v Česku v posledních letech rostla, jenže »konšelé« měli v tomto ohledu smůlu, protože se jim platy kvůli pandemii covidu a s tím souvisejícím šetřením nenavyšovaly. Od ledna se ale zřejmě můžou těšit na nějakou tu »zlatku« navíc, k platům by měli dostat nášup o desetinu vyšší. „My jsme navrhovali vyšší míru odměn, ale toto vnímáme jako kompromis, který je nezbytný a nutný,“ uvedla na dotaz Aha! Jana Přecechtělová ze Sdružení místních samospráv ČR. Desetiprocentní polepšení by se mělo týkat především uvolněných lokálních politiků, tedy těch, co dělají svoji práci na plný úvazek. Neuvolnění, kteří mají politiku jen jako »bokovku«, také mohou dostat až o 10 procent více, ale o tom musí rozhodnout samy obce. Celkem jde až o 62 000 zastupitelů ve zhruba 6400 zastupitelstvech. Mají víc práce Navýšení platů se v návrhu obhajuje tím, že samosprávám přibylo výrazně práce. Zmiňuje, že se musejí vypořádávat s nárůstem úkolů souvisejících s epidemií covidu, uprchlickou vlnou z Ukrajiny a energetickou krizí. Podle Přecechtělové dělají zastupitelé svou práci dobře a navýšení si zaslouží. „Zvládají to. Zase se potvrdilo, že na malých úrovních je největší efektivita té pomoci,“ řekla. Není to rozumné Šéf Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (49, ODS) to ale nevidí tak růžově. „Já to v této chvíli nepovažuji za rozumný krok. V situaci, kdy řada firem bojuje s nárůsty cen energií, s nutností zvedat lidem platy v soukromé sféře, tak nejsem zastánce zvyšování platů zároveň i ve sféře veřejné,“ uvedl pro Aha!.

Více v Aha 28. 11. 2022

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.