Značky pro boháče končí - SPZ teď bude vybírat počítač | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Značky pro boháče končí - SPZ teď bude vybírat počítač

I toho sedočkáme...
I toho sedočkáme... (archiv)

PRAHA – Originální či snadno zapamatovatelná registrační značka vozu je přáním mnoha řidičů. Zda VIP espézetku motorista získal či nikoliv, dosud záleželo na ochotě úředníka. Ti, na které se nedostalo, lamentovali na úplatné byrokraty a upřednostňování kamarádů. Stížnosti chodily také na pražskou magistrátní protikorupční linku.

VIP značky budou pro všechny

Zajímavé totiž je, že unikátní SPZ jsou zpravidla na luxusních autech pracháčů. Teď je sporům konec! V Praze bude espézetky přidělovat počítač. A metropoli prý budou následovat i další města.

Espézetky bude v příštím roce v Praze přidělovat počítač. Bude je losovat nebo vybírat podle pořadí žadatelů. Pracovníci úřadu už nebudou do celého procesu zasahovat. Program, který by nahradil »ruční systém«, by měl být hotov do čtyř týdnů. Pokud se osvědčí, zřejmě jej zavedou i další města.

VIP registrační značky jsou podle policistů bezvýznamnou frajeřinou. „Přestože jsou snadno zapamatovatelné a přitahují pozornost, nemají pro nás valný význam,“ řekl Aha! šéf pražské dopravní policie Pavel Švrčula.

To, že VIP registrační značka může potěšit jen snoba, tvrdí většina dopraváků. Navíc může být spíš zdrojem nesnází. „Každý ví, že číslo má řidič z protekce, a tak je pro některé policisty jako mávnutí červeným hadrem před býkem. Při řešení přestupku jsou pak většinou důraznější a přísnější,“ přiznal Aha! jeden z pražských dopraváků. Lidé, kteří by přece jen chtěli ovlivnit, s jakou registrační značkou budou jezdit, si ale nemusejí zoufat. Někteří politici se totiž snaží celou záležitost posunout do sféry oficiálního byznysu. Chtějí prosadit změnu zákona, která by umožňovala nestandardní značky si prostě koupit. Uvažuje o tom také ministerstvo dopravy. Značka by stála kolem deseti tisíc korun a žadatel by si mohl zvolit vlastní libovolné čtyři znaky. Systém, který funguje například na Slovensku, by mohl být zaveden do dvou let.

20.12.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.