Sbohem, razítka v pasu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Sbohem, razítka v pasu!

 (: Archiv)

PRAHA – Také jste sbírali razítka z hraničních přechodů v cestovním pasu? A pak pasem listovali a dívali se, kde všude jste byli? V posledních letech už celníci mnoho razítek nedávali a od pátku s tím bude úplný konec. Tedy alespoň pokud pojedete do některé ze 23 evropských zemí. Česko totiž vstupuje do tzv. schengenského prostoru, do kterého je začleněno společně s dalšími osmi novými zeměmi EU.

  • Pozítří skončí kontroly na hranicích
  • Na »štemply« z celkem 23 evropských zemí zapomeňte!

Skončí kontroly na hranicích, přechody ztratí význam a celníci je opustí. Pár dní před otevřením hranic se ještě cizinecká policie snaží v akci »Cizinec« odhalit co nejvíce lidí pobývajících v Česku ilegálně. Tady je 9 nejčastějších otázek a odpovědí o této novince.

  1. Do jakých zemí se budeme moci podívat bez kontroly na hranicích?
    V schengenském prostoru jsou už nyní Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemí, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Španělsko, Švédsko, Island a Norsko. Pozítří se kromě Česka rozšíří o Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Maďarsko, Maltu, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Budeteli sem cestovat pozemní cestou, rozlučte se s razítky do pasu.
  2. Co nás přesně čeká při projíždění hranic autem?
    Přechody zaniknou. Jediné, podle čeho poznáte, že jste překročili hranice, budou modré cedule s kruhem dvanácti zlatých hvězd a označením státu. Kontroly vás nečekají ani ve vlacích.
  3. Jak to bude v letadle?
    Na letištích se toho mnoho nezmění. Od dubna ale nebudete na ruzyňském letišti procházet pasovou kontrolou, pokud poletíte do zemí schengenského prostoru. Cestovní doklad (pas nebo občanku) budete ale stejně potřebovat pro případnou kontrolu ve vnitrozemí.
  4. Budeme moci překročit hranice kdekoliv budeme chtít?
    Jen tam, kde vedou cesty pro vozidla, pěší či cyklisty. Určitá omezení se budou týkat národních parků a chráněných krajinných oblastí, kde se lze pohybovat jen po vyznačených stezkách.
  5. Hrozí obnovení kontrol?
    Každý stát je může opět zavést, ale maximálně na třicet dní. Důvody k uzavření mohou být různé, například ohrožení veřejného pořádku nebo bezpečnosti země – třeba plánovaný výjezd nebezpečných fotbalových fanoušků na nějaký zápas.
  6. Mohou nás policisté na hranicích kontrolovat i mimo tyto zvláštní situace?
    Ne. Platí to samé jako při kontrole dokladů ve vnitrozemí. Policisté musí uvést konkrétní důvod kontroly.
  7. Jaký doklad tedy budeme při cestování potřebovat?
    Při cestě mimo schengenský prostor je třeba mít platný cestovní doklad a vízum, pokud ho daný stát požaduje. V zemích »Schengenu« stačí občanka.
  8. Kam zmizí policisté, co bude s opuštěnými budovami na přechodech?
    Osud budov není jasný. Sedm přechodů převezme ministerstvo vnitra a bude je využívat v rámci mimořádných kontrol (jde o přechody Chotěbuz, Krnov, Dolní Dvořiště, České Velenice, Petrovice, Varnsdorf, Boží Dar). Některé stát prodá, jiné bezplatně převede obcím. Asi pět tisíc policistů zůstane u hranic, ale budou se pohybovat spíše ve vnitrozemí, kde se zaměří na cizince. Kolem dvou tisíc policistů přejde k pořádkové nebo dopravní policii.
  9. Týká se uvolnění i zámořských území států »Schengenu«?
    Jen některých. Do schengenského prostoru se počítají Kanárské ostrovy, Azory nebo španělské enklávy Ceuta a Melilla v Africe. Naopak do něj nepatří všechna zámořská území Francie, norské Špicberky nebo německý ostrov Helgoland.

Hraniční přechody

1. Wullowitz
2. Cínovec
3. Rusovce
4. Praha - Ryzyně
5. Starý Hrozenkov
6. Praha - Ruzyně
7. Wullowitz
8. Vyšné Nemecké
9. Vyšné Nemecké
10. Praha - Ruzyně
11. Rusovce

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.