Policista hrdina: Zachránil i v civilu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Policista hrdina: Zachránil i v civilu!

David Pavelka
David Pavelka (Foto Policie ČR)

S drobnou nadsázkou je jako hrdina z televizního seriálu Kobra 11. Vedoucí jihočeského oddělení silničního dohledu David Pavelka. Dokázal, že když zasvětíte život záchraně lidí při dopravních nehodách, ani mimo službu neváháte a zabráníte dalšímu neštěstí!

Nehod, i těch nejvážnějších, řešil David Pavelka během své praxe u policie už stovky. Uznání se mu teď dostalo za čin, který vykonal mimo službu. „Šestého září jel ve svém voze před 23. hodinou večer po silnici od Písku na České Budějovice, když ho vysokou rychlostí předjelo jiné auto,“ popsala Aha! mluvčí policistů Štěpánka Schwarzová. Pavelkovi hned došlo, jak onen řidič riskuje. Že se nemýlil, zjistil za pár chvil v obci Češnovice. Řidič tam nezvládl řízení, s vozem vylétl mimo silnici rovnou do zdi místní kaple! Celý houf strážných andělů zastoupil v té chvíli právě David Pavelka.

Na poslední chvíli

Rozběhl se k místu havárie. Zvedl tabuli, která spadla a zatarasila dveře u řidiče. Mladého muže, zraněného a zaklíněného uvnitř, vyprostil a odvlekl do bezpečí jen vteřiny před tím, než se vůz ocitl v plamenech! „Poskytl mu první pomoc dříve, než přijeli záchranáři a převezli jej do nemocnice,“ dodala Štěpánka Schwarzová. „Byla to samozřejmost, nepřemýšlel jsem nad tím, že by se mi mohlo třeba něco stát. Ten řidič potřeboval pomoc, a tak jsem do toho šel,“ řekl jen zachránce.

Auto po nárazu nenávratně zachvátily plameny.

ŘIĎTE, ABYSTE DOJELI

K 3. říjnu se podle statistik na českých silnicích odehrálo letos 69 310 dopravních nehod. Nepřiměřená rychlost stála za 8236 z nich. Vyžádaly si mimo jiné 1173 těžce zraněných a ke svým blízkým se už nevrátí 348 řidičů. Jen za poslední měsíc jich za volantem zemřelo 42.

INSPIRUJE NOVÁČKY

Zmíněné poděkování a uznání statečnému zachránci vyjádřil i ředitel jihočeské policie. V pondělí 3. října Davida Pavelku slavnostně ocenil kázeňskou odměnou před nově nastupujícími policisty při složení služebního slibu. „Pomohl a zachránil lidský život, motto Policie ČR tak bylo opět naplněno,“ dodala Štěpánka Schwarzová. Noví policisté tak mohli poznat člověka, pro kterého není záchrana řidičů v nebezpečí jen prací.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.