Ukrajinský Lyman je bez Rusů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ukrajinský Lyman je bez Rusů

Lyman (2. 10. 2022)
Lyman (2. 10. 2022) (Reuters)

Ukrajinské jednotky si připisují další úspěch. Dobyly totiž strategicky důležité město Lyman na východě země.

Armádě Volodymyra Zelenského (44) se přes víkend podařilo proniknout a osvobodit město Lyman. To bylo pro Rusko velmi důležité. Moskva přes toto místo totiž zásobovala své muže v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Jeho ztráta je podle analytiků velkou prohrou Vladimira Putina (69), která může zamíchat kartami v konfliktu. Ukrajina také oznámila, že Kreml už při bojích ztratil na 60 tisíc vojáků, a z toho 1500 jenom v Lymanu.

Podle českého prezidenta Miloše Zemana (78) a dalších osmi hlav států (Slovenska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Severní Makedonie, Černé Hory, Polska, Rumunska) mají země NATO nadále vojensky podporovat Kyjev v jeho obraně proti Moskvě. A všech 9 představitelů znovu odmítlo ruskou anexi.

Nedají si pokoj

Putinův režim si nedá pokoj. Včera ruský ústavní soud schválil balík dokumentů o připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku. Dnes mají anexi Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti (15 % území Ukrajiny) schvalovat poslanci, platidlem na nových územích má být ruský rubl.

Papežův vzkaz do Kremlu

Papež František (85) vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zastavil válku na Ukrajině. „Kolik krve ještě musí protéct, než válka skončí?“ prohlásil Svatý otec během svého včerejšího vystoupení na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Podle papeže mají obě strany usednout ke stolu a jednat o míru. František také ve svých slovech odsoudil hrozbu jaderné války, kterou označil za absurdní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.