Senátní volby 2022: Výbuch ANO, STAN i ČSSD | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Senátní volby 2022: Výbuch ANO, STAN i ČSSD

Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti
Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti (Zbyněk Pecák)

Česko má za sebou obměnu jedné třetiny Senátu. A pro některé partaje to nedopadlo vůbec dobře. STAN uspělo jenom v jednom obvodu a na »dlažbě« jsou také sociální demokraté, kteří mají v horní komoře jen jediného senátoru. A tento neúspěch se také promítne do financí stran.

Kromě stálého státního příspěvku 6 milionů korun, který strany dostávají při překročení 3 % hlasů do Sněmovny, dostávají partaje také peníze za členy zákonodárného sboru, tedy poslance a senátory. Tento příspěvek činí 900 000 korun ročně. A po těchto senátních volbách si nejvíce připíše ODS pod vedením Petra Fialy (58). Počet senátorů za »modré ptáky« je 23, což vychází na příspěvek od státu ve výši 20,7 milionu korun.

Minus 5,4 milionu

To Starostové Víta Rakušana (44) svým neúspěchem o peníze přicházejí. Hnutí totiž obhajovalo šest mandátů. Do druhého kola postoupili tři a uspěl z nich pouze jeden – senátor Michael Canov (61) ze Starostů pro Liberecký kraj. Strana tak tímto rozhodnutím voličů ztratila pět míst a přišla tak o 5,4 milionu korun, které za tyto senátory od státu ročně dostávala.

Jeden »socan«

Do propadliště a úplného vypadnutí z českého parlamentu ČSSD už jenom jeden zákonodárce. A to přitom sociální demokracie měla ještě před dvanácti lety v Senátu nadpoloviční většinu. Ta se ale scvrkla pouze na jedno senátorské křeslo, v němž usedá starosta Bohumína Petr Vícha (59). Tomu mandát vyprší v roce 2024. Sociální demokracie už přitom vypadla ze Sněmovny a to po loňských říjnových volbách. Tím také přišla o miliony za poslanecké mandáty. 

Potíže Babišova hnutí: Ze 17 jenom tři

Z kandidátů hnutí ANO se do 2. kola probojovalo 17 adeptů, což je historicky největší úspěch hnutí Andreje Babiše (68) v senátních volbách. Tah na branku se ale Babišovi nepodařil. Ve druhém kole totiž uspěli jen tři jejich kandidáti. Babišova partaj by si ale přes volební neúspěch mohla jeden úspěch připsat. Poprvé by totiž ANO mohlo mít v Senátu svůj klub. K jeho založení je totiž potřeba mít 5 senátorů, což nyní hnutí má. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.