Porodnice v Česku nabízejí ženám novinku: TAHAJÍ SI DĚTI Z BŘICHA SAMY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Porodnice v Česku nabízejí ženám novinku: TAHAJÍ SI DĚTI Z BŘICHA SAMY

Hned ho může políbit.
Hned ho může políbit. (Foto Městská nemocnice Ostrava)

První, kdo se dotkne novorozeného miminka, je jeho maminka. V ostravské nemocnici si při »císaři« tahají děti z břicha samy! Euforie, říkají...

„Byl to velmi silný zážitek. Zaplavila mě tak obrovská vlna emocí, že se to dá stěží popsat,“ svěřila se Nela Kendziorová (35), která takto před pár dny přivedla na svět druhého potomka v Městské nemocnici Ostrava. Její syn byl otočený koncem pánevním, musela proto porodit císařským řezem. „Jsem šťastná, že mě skvělý porodní tým neochudil o okamžitý kontakt s mým dítětem. Je nenahraditelný pro navázání vztahu mezi maminkou a miminkem i pro spuštění laktace. To, co jsem zažila, je nesrovnatelné s porody, kdy vám po operaci nedovolí se dítěte ani dotknout,“ dodala.

Ostravská porodnice začala možnost, kdy si matka sama může novorozeně vyjmout z otevřené rány, nabízet jako první pro rodičky s plánovaným »císařem «. „Inspirovalo mě zahraniční video. Zjistila jsem si bližší informace a začala s tím taky. Řada žen má po císařském řezu trauma, které se označuje jako pocit ukradeného porodu. Mrzí je, že si porod nemohly prožít,“ řekla gynekoložka Iva Staňová.

O chvíli delší

V Ostravě už »jiný« císařský řez zažilo několik desítek žen. Výkon sice podle lékařky trvá o pár minut déle, ale zážitek za to stojí. „Všichni zdravotníci na sále jsou v klidu, nespěchají a prožívají emoce spolu s rodiči. Nepatrně se liší příprava. Běžně musí mít rodička při operaci ruce položené podél těla, v žíle má napíchnutou kanylu, na prstu připnutý oxymetr, mezi hlavou a operačním polem je zástěna. Při novém postupu je dáváme jinam, aby nepřekážely při manipulaci s dítětem, a zástěna tam není. Důležitá je samozřejmě sterilita prostředí včetně maminky, která dostává navíc speciální plášť a rukavice,“ popisuje lékařka Iva Staňová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.