Babiš a jeho Agrofert? SOUD: Dokumenty zůstávají tajné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Babiš a jeho Agrofert? SOUD: Dokumenty zůstávají tajné!

Soud s Andrejem Babišem (ANO) pokračuje, Čapí hnízdo prý byla jeho "srdcová záležitost". Obžalobě čelí i jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (26.9.2022)
Soud s Andrejem Babišem (ANO) pokračuje, Čapí hnízdo prý byla jeho "srdcová záležitost". Obžalobě čelí i jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (26.9.2022) (Blesk:Renata Matějková)

Europoslanci v minulosti odsoudili střet zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (68, ANO). Holding Agrofert, jehož je Babiš koncovým majitelem, se u soudu dožadoval odtajnění dokumentů, které se »odsuzující« rezoluce týkaly. Soud včera ale žalobu zamítl.

Babiš by měl přetrhat veškeré vazby na Agrofert, anebo odstoupit ze své funkce. Naopak europarlament české úřady v minulosti vyzval, aby střetu zájmů zabránili. Podle jakých dokumentů ale poslanci nezávaznou rezoluci schválili? Zatímco většinu textu už evropské úřady zveřejnily, holding podal na Evropský parlament žalobu, aby odtajnil i zbytek informací. „Rozhodnutí parlamentu o odepření přístupu ke dvěma dokumentům týkajícím se vyšetřování bývalého českého předsedy vlády... je platné,“ uvedl ale včera evropský soudní dvůr.

Tajné dokumenty

Evropská komise, která zprávu zpracovala, už nicméně velkou část textu zveřejnila. Na zbývající dva neveřejné dokumenty Agrofert podle tribunálu právo nemá. A potvrdil tak tvrzení Parlamentu, že není ve veřejném zájmu je zpřístupnit. Holding navíc nemá právo ani na dopis, který Komise Babišovi poslala. Podle soudu je „důležité respektovat důvěrnost dialogu mezi ním a Komisí.“

Čapí hnízdo u soudu: Nové výpovědi svědků a absence expremiéra

Video se připravuje ...

Prohra Babiše?

Rezoluci, která odsoudila střet zájmů expremiéra, podpořilo 510 europoslanců ze 705. „Další slavná prohra Andreje Babiše v EU! ... Soud nám teď dal za pravdu, že jsme udělali správně, když jsme mu nic neposkytli. Neměl na to nárok,“ reagoval včera na rozhodnutí tribunálu na sociální síti třeba český europoslanec Tomáš Zdechovský (42, KDU-ČSL). Naopak Babiš už v minulosti několikrát řekl, že s rozhodnutím europarlamentu nesouhlasí. Odmítal jeho požadavkům vyhovět a označil část poslanců, co hlasovali proti němu, za zaujatou.

Dnes pokračuje »Čapák«

U Městského soudu v Praze je dnes na programu důležitý výslech finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové. Ta by měla vysvětlit slova Babišova syna Andreje ml., zda a proč mu dávala podepisovat smlouvy. Expremiérův syn navíc jeden ze svých podpisů na dokumentu označil u soudu za zfalšovaný. Výpověď by se také měla zaměřit na slova bankéře Filipa Koutného, který v pondělí prohlásil, že mu měla Procházková říct, že stavba Čapího hnízda je „srdeční záležitost pana generálního“, tudíž jejího šéfa Babiše. Ten je společně se svojí bývalou asistentkou Janou Nagyovou obviněn, že údajně neoprávněně získali evropskou dotaci. Ta byla určena jen pro malé a střední podniky, podle obžaloby ale byla farma Čapí hnízdo účelově z Agrofertu vyvedena, aby na dotaci dosáhla.

První týden soudu s Andrejem Babišem

Video se připravuje ...

Miliardy pro Agrofert

Dotace jsou pro Agrofert důležité. Pravidelně v posledních letech dostává více peněz, než kolik odvede na dani z příjmu. Se zjištěním přišel letos server Seznam Zprávy. Třeba v roce 2017 Agrofert odvedl na dani z příjmu 739 milionů korun. Naopak příjmy z dotací se ten rok blížily k hranici dvou miliard korun. Velké navýšení dotací navíc provázelo Agrofert od počátku vládního angažmá Babiše v roce 2014. Zatímco ještě v roce 2013 Agrofert na dotacích získal 1,1 miliardy korun, o osm let později už to byl více než dvojnásobek.

Přečtěte si
zuzakirsch
29. 9. 2022 • 08:44

Mělo by se vyčíslit, na kolik vyšla práce státem placených úředníků na ochranu soukromého Anofertu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.