4 největší mýty o refinancování: Jak to tedy je? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

4 největší mýty o refinancování: Jak to tedy je?

.
(Depositphotos)

Zdražování a růst cen energií nutí domácnosti hledat cesty k úsporám. Jednou z možností je sloučení půjček. Ušetřit se dají i tisíce korun ročně. Řadu lidí ale od refinancování zbytečně odrazuje strach z papírování i pocit, že nic moc nezískají.

Nic neušetřím

Refinancování je vlastně takový generální úklid ve finančních závazcích. Díky němu ušetříte na poplatcích i na úrocích, a tím pádem i na splátkách. „Pokud má klient dobrou platební morálku a své závazky splácí včas, banka mu poskytne velice atraktivní úrokovou sazbu,“ říká Irena Jandíková z Expobank CZ.

Budu muset obíhat banky

Nikam běhat nemusíte. Pomocí online kalkulačky na webu banky si spočítáte svou úsporu, splátky a roční procentní sazbu nákladů, zkráceně RPSN. Ta v sobě zahrnuje veškeré náklady včetně poplatků. Takto zjistíte splátky i celkovou částku, kterou byste bance zaplatili. Existují i internetové srovnávače, které vám vyhodnotí nabídky různých bank podobně jako třeba povinné ručení.

Bude s tím hrozné papírování

Nová banka se sama postará o vypořádání všech vašich závazků u ostatních finančních institucí. „Kompletně vyřídit refinancování lze po internetu stejně snadno a rychle jako založit běžný účet,” říká Irena Jandíková. V případě, že si banka bude potřebovat nějakou informaci ověřit, poradí si s tím sama nebo vás dodatečně kontaktuje.

Refinancují se pouze úvěry z bank

Refinacováním se dá řešit splácení všech nevýhodných úvěrů, půjček na kreditních kartách, kontokorentů nebo ﷯mikropůjček. Navíc nemusí jít jen o půjčky u bank, ale i nebankovních společností. Můžete sloučit několik půjček do jedné a platit vše jen v jedné, výhodnější splátce měsíčně.

Rada: Tohle si pohlídejte

Abyste měli opravdu jasno, při refinancování se kromě RPSN určitě ptejte na:

  • dobu splácení
  • výši měsíční splátky
  • celkovou částku, kterou zaplatíte
  • případné dodatečné poplatky (poplatek za zřízení půjčky, poplatky za případné povinné pojištění, zasílání výpisů, nebo za SMS).

Víte, že…

...podle nedávného průzkumu Expobank CZ ušetřil každý třetí Čech při refinancování v průměru 2000 – 5000 korun. Každý pátému se povedlo získat 5000 –10 000 korun a čtvrtina potvrdila úsporu vyšší než 10 000 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.