Stavba roku nadchla odborníky i laiky: Záchodková kavárna za 4 mega | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stavba roku nadchla odborníky i laiky: Záchodková kavárna za 4 mega

Uvnitř je radost posedět.
Uvnitř je radost posedět. (Foto ÚMO Plzeň 2 a Plzeňský kraj)

Přes 40 let tam lidé chodili vykonávat potřebu. To už je minulost, veřejné záchodky v Plzni přestavěli na kavárnu a ta se nyní pro porotu a veřejnost stala oceněnou Stavbou roku Plzeňského kraje.

Objekt se nachází u parku Homolka v městské části Slovany. Je tu konečná tramvaje č. 1 a přestupuje se zde na autobusy a trolejbusy. Denně místem projdou tisíce lidí. Na veřejných záchodcích se tak dveře netrhly. Teď si tu lidé místo toaletního papíru od »hajzlbáby« mohou dopřát kávu od servírky a v klidu posedět. Záchodky tu zrekonstruovali a přistavěli za čtyři miliony korun. „My zaplatili polovinu stavebních prací, druhou poskytl nájemce s tím, že tuto částku si bude v průběhu doby nájmu odbydlovat,“ uvedl Lumír Aschenbrenner, starosta druhého plzeňského obvodu, kterému objekt patří.

Vznikly v 70. letech

Budovu veřejných záchodků u parku Homolka postavili v 70. letech 20. století. Svému původnímu účelu sloužila až do roku 2013. „Poté v objektu až do roku 2019 fungovala prodejna farmářských výrobků,“ řekl starosta Aschenbrenner. U kavárny je také venkovní předzahrádka a terasa na střeše přístavby.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.