Kdy vyrazit vyrazit na úřad práce? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kdy vyrazit vyrazit na úřad práce?

Fronty před Úřadem práce na Praze 4
Fronty před Úřadem práce na Praze 4 (E15 Michaela Szkanderová)

Nezaměstnanost v Česku je stále nízká. Práci přesto hledá téměř čtvrt milionu lidí, ke kterým se postupně přidávají i čerství absolventi škol. Všichni se ale můžou spolehnout na záchrannou síť, kterou nabízí stát prostřednictvím úřadů práce.

První absolventi škol se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit už v červenci a srpnu. Příchod hlavní »absolventské vlny« ale očekává Úřad práce ČR právě nyní, v září. A i když je momentálně situace na trhu práce velmi dobrá, protože míra nezaměstnanosti je podle posledních dat Eurostatu nejnižší v EU, může se brzy změnit. „Vývoj v následujících měsících bude záviset na průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání z řad občanů Ukrajiny, dopadech energetické krize na zaměstnavatele, trvající vysoké inflaci, kvůli které rostou náklady na výrobu, či aktuální epidemické situaci,“ říká generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Na úřad práce by měl zamířit každý, kdo práci ztratil nebo ji teprve hledá. Důležité je nepodcenit termín návštěvy a shromáždit všechny nezbytné doklady

Vyberte termín

Přišli jste o práci? Hned, jak vám skončí pracovní poměr, se zaregistrujte na úřadu práce. Vyplatí se to stihnout do tří pracovních dnů, protože si pak nemusíte dělat hlavu s placením zdravotního a sociálního pojištění. Pokud vám například končí pracovní poměr k 31. 8., měli byste se registrovat nejpozději v pondělí 5. 9. +Rada: Na úřad práce nemusíte vyrazit hned osobně. Důležité je, abyste během těchto tří dní stihli odeslat příslušné žádosti a měli na to potvrzení (viz další kroky).

Připravte si žádost

Aby vás mohl úřad práce zaregistrovat do své evidence a začal vyplácet podporu v nezaměstnanosti (více v textu zítra Na podporu nemá nárok každý) musíte vyplnit dvě žádosti – Žádost o zprostředkování zaměstnání a Žádost o podporu v nezaměstnanosti. Formuláře žádostí si můžete osobně vyzvednout na kontaktních pracovištích nebo stáhnout na www. mpsv.cz/web/cz/formulare. Žádosti můžete poslat i elektronicky, třeba přes bankovní identitu. Jak na to se dozvíte na https://www.uradprace.cz/ web/cz/elektronicka-komunikace. +Rada: Obě žádosti můžete poslat najednou

Zkontrolujte údaje

Než obě žádosti odešlete, nezapomeňte zkontrolovat, jestli jste na sebe uvedli kontaktní údaje a zaškrtli souhlas s poskytnutím osobních údajů (bez toho nejde žádost zpracovat). +Rada: V žádosti o podporu nezapomeňte pečlivě vyplnit číslo účtu nebo adresu pro výplatu podpory (můžete si vybrat, čemu dáváte přednost).7

Pozor na datum

Žádosti můžete podat na kterémkoli pracovišti úřadu práce do podatelny, poslat doporučeně poštou (s vlastnoručním podpisem) nebo naskenovat a poslat emailem. Pokud ale nemáte Identitu občana (třeba bankovní identitu, Mobilní klíč eGovernmentu), datovou schránku nebo zaručený podpis, budete muset na úřad práce do 5 dnů od poslání emailu prokázat totožnost. Pobočky najdete na: https://www. uradprace.cz/web/cz/kontakty-2. +Rada: Pokud žádosti odesíláte doporučeně poštou, nezapomeňte si schovat doručenku. Pozor, při registraci rozhoduje datum přijetí žádostí na Úřadu práce, nikoli datum odeslání.

Nezapomeňte doklady

Zaměstnanci Úřadu práce se vám ozvou s konkrétním termínem schůzky. Nezapomeňte jméno úředníka a zeptejte se, jaké doklady budete potřebovat. Záleží totiž na tom, jestli jste zaměstnanec nebo OSVČ (případně rodič po rodičovské dovolené apod.). +Rada: Zapomněli jste některý doklad? Jediné, bez čeho se na první návštěvě neobejdete, je průkaz totožnosti. Ostatní můžete přinést dodatečně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.