Popravili je nacisté! ...kvůli ukrývání atentátníků na Heydricha | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Popravili je nacisté! ...kvůli ukrývání atentátníků na Heydricha

Zinscenovaný soud rozhodl o popravě duchovních (zleva) Jana Čikla, Vladimíra Petřeka a biskupa Gorazda II.
Zinscenovaný soud rozhodl o popravě duchovních (zleva) Jana Čikla, Vladimíra Petřeka a biskupa Gorazda II. (Foto Profimedia.cz, INT, ara)

Za odvahu je čekala kulka! Nacisté před 80 lety popravili čtyři pravoslavné duchovní včetně biskupa Gorazda II. (†63). V kryptě chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici ukrývali hrdiny, kteří vykonali atentát na zastupujícího říšského protektora – kata českého národa Reinharda Heydricha (1904 – 1942).

Atentát na jednoho ze strůjců holocaustu Heydricha provedli 27. května 1942 parašutisté Jozef Gabčík, Jan Kubiš a Josef Valčík. Zatímco zastupující říšský protektor na následky zranění o týden později zemřel, atentátníci se na doporučení odbojáře Petra Fafka (†49) společně s dalšími výsadkáři ukryli v kryptě pravoslavného chrámu na Novém Městě. Tam se o ně starali především farář Václav Čikl (†42) a kaplan Vladimír Petřek (†34) se svolením předsedy církevní rady starších Jana Sonnewenda (†61).

Útočiště hrdinů se povedlo udržet neodhalené i díky absolutní obětavosti kněží. „Kaplan dr. Petřek, který celou péči organizoval, šel ve své osobní pomoci tak daleko, že chodil vlastnoručně vyprazdňovat vědro s exkrementy, jež sloužilo jako nouzový záchod,“ stálo v závěrečné zprávě gestapa z vyšetřování případu. Biskup Gorazd II. se o ukrývání výsadkářů dozvěděl až 11. července, den po vyhlazení středočeské vesnice Lidice, a ihned nařídil jejich přemístění do jiného úkrytu. K tomu však už nedošlo.

Zrada jménem Čurda

Když parašutista Karel Čurda 16. června 1942 udal své kolegy nacistům, ti záhy odhalili jejich skrýš. Hned 18. června brzy ráno byl zatčen kaplan Petřek a po drsném výslechu ho převezli ke kostelu sv. Cyrila a Metoděje, kde již probíhaly boje sedmičky parašutistů s Němci. „Tady mi říkají, že se máte vzdát. Tak vám to vyřizuji. Prý se vám nic nestane a budou se k vám chovat jako k válečným zajatcům,“ pronesl Petřek. Odpovědí byly výstřely z pistolí a výkřiky: „My jsme Češi. My se nikdy nevzdáváme, slyšíte? Nikdy!“

Proces jen na oko

Po smrti parašutistů bylo o osudu čtveřice duchovních rozhodnuto 4. září během zinscenovaného přelíčení stanného soudu. O den později byli v Kobylisích popraveni biskup Gorazd II., farář Čikl a duchovní Sonnevend, Vladimír Petřek byl zastřelen 6. září. Činnost pravoslavné církve byla kvůli účasti v odboji zakázána a znovu obnovena až po válce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.