Příběh (kdysi) populárního CD disku: Ve 40 letech umírá... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Příběh (kdysi) populárního CD disku: Ve 40 letech umírá...

Visitors byly počátkem hudby na CD – a koncem ABBY.
Visitors byly počátkem hudby na CD – a koncem ABBY. (Foto Atreyu, Royal Philips, Polygram, CBS)

Menší, odolnější, snazší na manipulaci a nabízející čistší zvuk i po pětistém přehrání... To byly všechno velké devizy kompaktních disků proti vinylovým deskám a magnetofonovým kazetám. První CD se začala lisovat před čtyřmi dekádami, 17. 8. 1982.

„Dětem líčí babička, jak vypadala elpíčka a co byl vlastně starý gramofon...“ představoval si zpěvák Michal Tučný budoucnost v hitu Prodavač. Tak to možná vypadalo před lety – dnes už je potřeba místo »elpíček« dosadit »cédéčka«. Nový formát představily v 80. letech společně firmy Philips a Sony. Délku 74 minut prý zvolily, aby se vešla Beethovenova Devátá symfonie.

Ostatně vážná hudba napřed v nabídce převažovala – mezi prvními 150 CD v katalogu byla i čtyři od Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu pod taktovkou Rafaela Kubelíka a Dvořákův koncert v podání České filharmonie a japonského cellisty! V Evropě se snad úplně první lisovalo nadlouho poslední album skupiny ABBA. Prodeje začaly v Japonsku před Vánoci, evropské a severoamerické trhy následovaly až na jaře 1983. První přehrávač Sony CDP-101 stál tehdy 168 tisíc jenů (dnes odpovídá 40 tisícům Kč).

Víte, že?

...v předrevolučním Československu se cédéčka začala lisovat na nátlak samotného Milouše Jakeše (†91) v červenci 1989 v Loděnicích u Berouna, byli jsme první ze zemí RVHP.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.