Venku vrcholí léto, ale v Olomouci... Už chystají Vánoce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Venku vrcholí léto, ale v Olomouci... Už chystají Vánoce!

Čokoládové figurky na vánoční stromečky se vyrábějí teď v létě.
Čokoládové figurky na vánoční stromečky se vyrábějí teď v létě. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Více než milion vánočních čokoládových kolekcí spořádají každý rok Češi a Slováci. Zatímco si všichni užívají slunečních paprsků, tráví hodiny na koupališti, výroba figurek a dalších ozdob na stromečky právě v těchto dnech finišuje v olomoucké továrně Zora.

„Naši zákazníci, především tedy obchodní řetězce, chtějí mít vánoční zboží naskladněno už v září. Proto u nás Vánoce vrcholí v létě,“ vysvětlil ředitel olomoucké Zory Jan Fišer. „Výrobu kolekcí zahajujeme už v květnu tak, aby do konce srpna byl tento sortiment z osmdesáti procent hotov,“ doplnil. Tisíce tun čokolády Olomoucká čokoládovna vyrobí letos 1200 tun čokoládových vánočních ozdob. K tomu další laskominy, jako jsou například adventní kalendáře či mikulášské figurky. „Celkem na výrobu všech svátečních výrobků padne kolem 1700 tun čokolády, což odpovídá váze 900 aut Škoda Octavia nebo 13 plejtváků obrovských,“ řekla mluvčí závodu Tereza Skrbková.

Hitem jsou arabesky

Největším hitem mezi dobrotami, které ujídáme ze stromečku, jsou podle pracovníků Zory tzv. arabesky. Jde o barevné ovocné želé v čokoládě, kterého se v Česku a na Slovensku každé Vánoce sní neuvěřitelných 108 tun. 06 čokoláda arabesky Takhle vypadá vánoční čokoládový hit.

Zásobují i další

Z linek olomoucké čokoládovny Zora sjede ročně 33 tisíc tun čokoládových cukrovinek a dalších 14 tisíc tun čokoládové hmoty, kterou si továrna vyrábí sama a zásobuje jí i další podniky. Více než padesát procent výroby jde na export do celého světa.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.