Nizozemští vědci o dlouhém covidu: Problémy má každý osmý uzdravený | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nizozemští vědci o dlouhém covidu: Problémy má každý osmý uzdravený

Covid-19
Covid-19 (Profimedia)

Tohle jsme slyšet nechtěli. Vědci z Nizozemska zjistili, že každý osmý člověk, který překonal covid, trpí problémy i pět měsíců po nemoci.

Přetrvávající komplikace se obecně nazývají long covid, tedy dlouhý covid. Ty mohou postihnout všechny části těla. Nejčastěji jde o únavu, dušnost, zmatenost, objevit se ale mohou třeba i krevní sraženiny. Odborníci zkoumali 76 422 lidí, kteří se z covidu-19 uzdravili. Část z nich hlásila bolesti na hrudi, potíže s dýcháním, bolesti svalů, poruchy spánku, brnění končetin, »knedlík« v krku, střídání pocitu horka a chladu, těžké paže nebo nohy a celkovou únavu. „U 12,7 % pacientů mohly být tyto příznaky připsány covidu,“ uvádí nizozemští lékaři ve studii publikované v prestižním vědeckém časopise Lancet. Obtíže se projevovaly i pět měsíců po uzdravení z původní nemoci.

Je na vině imunita?

Co přesně dlouhý covid způsobuje, není zatím jasné. Vědci předpokládají, že by mohlo jít o autoimunitní problém, tedy situaci, kdy linie obrany těla poté, co přemůže virus, zaútočí na vlastní tkáně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.