Kuřecí domácí mazlíček v Josefově na Náchodsku: Spí s lidmi, jí s kočkami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Kuřecí domácí mazlíček v Josefově na Náchodsku: Spí s lidmi, jí s kočkami

Maverick je právoplatným členem rodiny.
Maverick je právoplatným členem rodiny. (Foto Aha– Jitka Pecharová, archiv Renáty Vlkové)

Domácí mazlíček, na kterého nedají dopustit! Není to však pejsek ani králíček, nýbrž dvouměsíční kuřátko Maverick. Žije v v rodině Renáty Vlkové (44) z Josefova na Náchodsku, rád dělá všem společnost a s lidmi dokonce i spí.

Vyklubalo se na zahradě, kde Renáta Vlková chová zachráněné klecové slepice, kohouta, kachny, kozlíka a další handicapovaná či týraná domácí zvířata, kterých je nyní 119. „Našla jsem ho pod kačenkou Kateřinou, která každoročně falešně sedí na vajíčkách a teď se stalo, že jedno k ní snesla některá ze slepiček,“ pustila se chovatelka do vyprávění příběhu neobvyklého mazlíčka. Přestože má jméno Maverick, vypadá to, že to bude slepička. „U malého kuřátka je těžké poznat pohlaví,“ vysvětlila Renáta.

Když se kuře vyklubalo ze skořápky, kachna ho začala klovat. A stejně macešsky se k němu chovaly nejenom ostatní slepice, ale i jeho vlastní táta – kohout František. Nezbylo než ho vzít domů. Renáta Vlková dala Mavericka mezi svých devět zachráněných slepých koček a čekala, co to udělá. Čičinky pípající kuličku překvapivě rychle přijaly a navázaly s kuřátkem krásný vztah. Brzy se skamarádilo i s dalšími členy rodiny, Renátiným synem Jakubem (12), dcerkou Adélkou (4) i přítelem Jindřichem 44).

Na kočičí záchod

„Je neskutečně hodný, ale i rozmazlený,“ řekla náhradní máma Mavericka, který je podle jejích slov i slušně vychovaný. Potřebu chodí vykonávat na podložku nebo na kočičí záchod a se všemi členy rodiny moc rád sdílí všechny běžné domácí činnosti. „Přes den chodí spát k některé z koček a v noci spí se mnou. Usíná ve vlasech,“ řekla chovatelka. Rád se nosí na rameni podobně jako papoušek, a to i při procházce venku.

Na pekáči neskončí

Rodina Mavericka začíná pomalu zvykat na pobyt na zahradě s tím, že by mu časem pořídili i kuřecího kamaráda, s nímž by měl vymezený prostor od stávající drůbeže. Pokud by se mu tam ale přece jen nelíbilo, je paní Renáta připravená nechat si Mavericka doma napořád. Že by jednou skončil na pekáči, prý určitě nehrozí. „Maso nejíme. U nás pod sekyrkou nic neumře. Maverick je jako člen rodiny, a tak to také zůstane,“ tvrdí Renáta Vlková.



Přečtěte si
Uživatel_5591209
20. 8. 2022 • 18:12

Činnost paní Renáty je jistě obdivuhodná a chvályhodná, akorát je chyba v textu ohledně Adélky, ta totiž není její dcerkou...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.