Těsnící okna, úspornější žárovky, nižší teplota... Šetřit energiemi musejí i úřady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Těsnící okna, úspornější žárovky, nižší teplota... Šetřit energiemi musejí i úřady!

Tak na kolik to stáhnem, šéfe?
Tak na kolik to stáhnem, šéfe? (Foto Profimedia.cz, ara)

Máme se prý uskrovnit. A tak se nabízí otázka, jak asi šetří s energiemi ti, kteří nám to nakazují? Aha! proto oslovilo ministerstva s dotazem, aby ukázali účty a také plán, jak je srazit.

Ministerstvo průmyslu a obchodu: Méně ledniček

Byl to právě rezort ministra Jozefa Síkely (55, za STAN), který v uplynulém týdnu zveřejnil návrh vyhlášky. Ta stanovuje nejnižší teplotu, která by měla v jednotlivých místnostech panovat, pokud v teplárenství dojde ke stavu nouze. Samotné účty MPO za energie jsou letos opravdu brutální. Loni za plyn a elektřinu zaplatili ve svých třech objektech 6,9 milionu. Letos obdobnou částku (6,6 mil. Kč) dali jen za elektřinu. Topení MPO vyšlo na 5,8 milionu. Mj. tak kancelářích stáhli teplotu o 1,5 stupně, na chodbách a WC o tři a »sesekali« také počty chladniček ve svých objektech.

Ministerstvo práce a sociálních věcí:

Děsivý účet MPSV Mariana Jurečky (41, KDU-ČSL) spravuje tři budovy v Praze. „V těchto objektech byly celkové výdaje na elektrickou energii v prvním pololetí loňského roku cca 2,816 milionu korun, přičemž letos to bylo za stejné období 7,697 milionu korun,“ napsal mluvčí Eva Davidová, podle níž se rezort ihned pustil do hledání úspor. V kotelnách se např. snižuje teplota vody, instalují se LED světla či se počítá se zateplením fasád a střech objektů.

Ministerstvo zahraničí: Zázračná repase kotle

Úřad Jana Lipavského (37, Piráti) je jeden z mála, kterému oproti loňsku účty klesly. Zatímco v 1. pololetí 2021 za elektřinu a plyn zaplatili přes 11,3 milionu, za stejné období letoška jen 9,7 milionu. „Opatření, kterými se snažíme maximálně snížit náklady, jsme zavedli již během roku 2021. Jde o repase elektrokotle v Černínském paláci, kde nyní probíhá repase druhého kotle s dokončením do začátku topné sezony,“ vysvětluje mluvčí Lenka Do. Kromě toho rezort vyměnil 100 % zdrojů světla za úspornější.

Ministerstvo vnitra: Výhodné nákupy

Za energie ve svých pěti objektech rezort Víta Rakušana (44, STAN) loni v 1. pololetí zaplatil 7,9 milionu. Letos to bylo už 8,4 milionu. Podle mluvčího Adama Rözlera se prý ale přesto daří dosahovat úspor. A to tím, že se nakupuje elektřina a plyn ve dvouletých kontraktech. „V současné době má rezort tímto stabilizované ceny kontraktu pro roky 2022 a 2023. Vzhledem k současnému stavu cen energií tento postup přinesl rezortu v letošním a příštím roce obrovské finanční úspory, protože elektřina a plyn jsou nakupovány za mnohonásobně nižší ceny oproti současné aktuální spotové ceně na burzách,“ vysvětluje.

Ministerstvo kultury: Choďte po schodech

Úspora ve spotřebě elektřiny oproti roku 2021 činí 8,16 %. Nárůst výdajů podle mluvčí Ivany Awwadové ve spotřebě ale činí 74,26 %. Jak s tím ministerstvo Martina Baxy (46, ODS) bojuje? V souvislosti s energetickou krizí zavedlo MK opatření jako např. vytápění na 20 stupňů, snížení ohřevu TUV, rozšíření počtu hodin, kdy se objekty nevytápí, omezení provozu výtahů, výměna energeticky náročných spotřebičů za úspornější. Plánovaná je obměna systému měření a regulace, tak aby mohli efektivněji řídit vytápění v objektech MK.

Ministerstvo životního prostředí: Bez klimatizace

Nárůst nákladů za energie oproti loňsku zaznamenalo též ministerstvo Anny Hubáčkové (64, za KDU-ČSL). Rezortu pomáhají spořit elektřinu mj. fotovoltaické panely na střeše úřadu. „Vyrobená elektrická energie se plně spotřebovává k zabezpečení chodu technologií umístěných v budově (servery, stand-by režim, zabezpečovací zařízení a technika, lednice apod.),“ napsala Kateřina Filipová z tiskového oddělení MŽP. Místo klimatizace pak úředníky před vedrem chrání venkovní žaluzie a žárovky se mění za úspornější »ledky«.

Ministerstvo financí: Svítit inteligentně

Pod rezort Zbyňka Stanjury (58, ODS) spadá celkem šest objektů. Loni v 1. polovině roku za spotřebu úřad zaplatil 14,8 mil. Kč, letos o něco méně, jen 14,5. „Podle příslušné vyhlášky v současnosti platí povinnost vytápět minimálně na 20 °C a maximálně na 27 °C. Topíme tak, abychom měli v nejvzdálenějších kancelářích od zdroje tepla 20 °C až 21 °C,“ uvedl Šimon Blecha z tiskového. Další úspory mají mj. přinést inteligentní systémy řízení spotřeby. „Svícení je kompletně postaveno na LED technologiích a místo dieselagregátu běží záloha na bateriových úložištích. V případě otevření okna se automaticky vypne zdroj tepla a chladu v místnosti,“ popisuje Blecha.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Podražila pára

MMR Ivana Bartoše (42, Piráti) vydalo v 1. čtvrtletí 2021 za elektrickou energii přibližně 4 385 900 Kč, za páru 306 100 Kč a za plyn 1 431 800 Kč. Ve stejném období letoška za elektřinu zaplatilo méně, přesně 3,25 milionu. Méně stál i plyn (1 mil. Kč), účet za páru vyšel na 355 tisíc. „Pro snížení spotřeby energií jsou již zavedena opatření ke snížení teploty o víkendech a v nevyužívaných prostorech. Intenzivně jsou připravována další opatření,“ sdělila mluvčí Veronika Hešíková.

Ministerstvo obrany: Staví zeleně

Nárůst v nákladech zaznamenalo také ministerstvo obrany. To se prý ale snaží šetřit dlouhodobě. „Připravujeme opatření k šetření energií, týkající se zejména vytápění a svícení na pracovištích. Tato opatření představují snížení dodávek tepla a TUV, výměnu svítidel za LED alternativy, pořizování energeticky úsporných spotřebičů aj.,“sdělila mluvčí Natálie Forsterová. Při veřejných zákázkách na opravy či úpravy svých objektů pak rezort Jany Černochové (48, ODS) bazíruje minimálně na tom, aby spotřeba energie po rekonstrukci byla nižší než před.

Ministerstvo dopravy: V zimě ubereme

Za plyn dali v loňském pololetí 1,4 milionu, za elektřinu 1,1. A dnes? Účet za plyn zněl na 3,7 milionu, elektřiny pak přes dva miliony. Co s tím úřad Martina Kupky (46, ODS) hodlá dělat? „V následujícím zimním období plánujeme teploty, na kterou jsou kancelářské prostory vytápěny, snížit o zhruba o 1 až 2 °C,“ uvedl mluvčí Martin Brychta. Vedle toho rezort hodlá snížit počty elektrospotřebičů, izolovat okna či snížit teplotu ohřevu vody.

Ministerstvo zemědělství: Miliony navíc

Už teď ministerstvo zemědělství počítá s tím, že na začátku topné sezony stáhne topení na přípustné minimum, tj. 20 stupňů. Není divu, v pololetí totiž za energie zaplatilo 12,5 milionu korun. To je o tři a půl milionu více než loni ve stejnou dobu. Úřad ministra Zdeňka Nekuly (52, KDU-ČSL) tak šetří mj. tím, že všechny radiátory nechal osadit termostatickými hlavicemi, které pomáhají lépe spotřebu řídít.

Ministerstvo školství: 5 stupňů dolů

Minimálně dvakrát tolik za plyn (3,5 mil. Kč v prvním pololetí 2022) a elektřinu (2,8 mil. Kč) platí úřad Vladimíra Balaše (63, STAN). „V zimním období jsme snížili teploty ohřevu vody do topného systému o 4 až 5 °C,“ tvrdí mluvčí Aneta Lednová. Tím se mj. podařilo meziročně snížit spotřebu plynu o 15 procent. Dalších 15 procent úspor má přinést třeba výměna oken, zateplení půd, výměna kotlů včetně decentralizace ohřevu TUV a výměna světelných zdrojů.

Ministerstvo zdravotnictví: Úsporná školení

„Za první půlrok 2021 jsme zaplatili částku 1 211 500 Kč za elektrickou energii. Za letošní půlrok je částka 1 598 512,32 Kč,“ uvedl Ondřej Jakob, mluvčí ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (62, TOP 09). Nárůst je citelný také u plynu, kde místo 2,5 milionu loni stál letošní půlrok už čtyři miliony! Podle Jakoba úřad už od letošního února nabádá své zaměstnance, aby energiemi šetřili, jak se dá. Spolu s výměnou oken, kotlů či svítidel by podle Jakoba úspora mohla být minimálně pětinová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.