20 let od ničivých povodní: Jak to vypadalo, když přišla tisíciletá voda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

20 let od ničivých povodní: Jak to vypadalo, když přišla tisíciletá voda

Povodně 2002: Zoo Praha.
Povodně 2002: Zoo Praha. (Blesk:Malik David)

Sedmnáct zmařených lidských životů, statisíce lidí vyhnaných doslova v poslední chvíli ze svých domovů a miliardové škody! Takový byl děsivý účet velké vody, která před 20 lety zatopila Česko. Zuřící živel bral všechno, co mu stálo v cestě. Povodně mezi 8. a 16. srpnem 2002 se zapsaly do dějin jako nejničivější živelní katastrofa Česka.

Předzvěstí pohromy byla vlna dešťů, která se spustila 7. srpna a rozvodnila toky a vodní plochy v jižních Čechách. Další den se voda valila ulicemi Českých Budějovic, Týna nad Vltavou a dalších jihočeských obcí. Povodně si také vyžádaly první dva životy, na Písecku zabil studentku (†21) spadlý strom a v Táboře zahynul během zásahu dobrovolný hasič. 9. srpna sice začaly deště ustávat, pod vodou se ale ocitly některé ostrovy a silnice v centru Prahy. Hladiny řek sice již o den později klesaly, během odpoledne však začalo znovu pršet.

Deště neustávaly. V průběhu 11. srpna voda nadále opadala, zároveň byly nalezeny ostatky dalších čtyř lidí. Během dne opět začalo vydatně pršet a meteorologové vydali varování před dalšími záplavami. Vodohospodáři proto začali upouštět vodu z přeplněných přehrad, ještě před půlnocí se z koryta vylila Vltava pod Slapskou přehradou.

Povodně Praha 2002

Video se připravuje ...

Pod vodou Praha i Ústí

14. srpna se pod vodou ocitlo i několik pražských čtvrtí včetně Karlína či Troji, v Ústí nad Labem rozvodněná řeka rozdělila město na dvě části a počet obětí stoupl na deset. O den později se voda dostává i do 18 stanic pražského metra. Kritická situace byla na Mělnicku, kde z vody vyčuhovala jen torza zaplavených domů.

Nevratné kulturní ztráty

Povodně způsobily škody také na národním kulturním dědictví, voda nevratně zničila vzácné listiny a dokumenty. Zatopeny byly archivy v suterénu ministerstev dopravy a zemědělství, archiválie Vojenského historického archivu, České filharmonie či Českého statistického úřadu.

Návraty domů

K postupnému zlepšování situace na většině území došlo v pátek 16. srpna. Hladina řek začala pomalu klesat a lidé se mohli postupně začít vracet do svých domovů. Během následujících dnů se z vody vynořily i zbytky Ústeckého kraje a celé Česko se pustilo do úklidů a oprav. Až ustupující voda naplno obnažila skutečný rozsah všech škod.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.