Záchranáři: Vosy útočí víc než jindy! Jak se chránit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Záchranáři: Vosy útočí víc než jindy! Jak se chránit?

Vosy mají kontrastní černožluté výstražné zbarvení, které varuje okolí, že mohou dát žihadlo.
Vosy mají kontrastní černožluté výstražné zbarvení, které varuje okolí, že mohou dát žihadlo. (Pixabay)

Když je v srpnu hodně rosy, mají z toho radost vosy, říká stará pranostika. Letos to platí dvojnásob. Jenže má to i stinnou stránku. Záchranáři evidují několikanásobně vyšší počet útoků bodavého hmyzu.

Proč žlutočerným agresorkách letošní počasí svědčí? Ranní rosa většinou naznačuje, že den bude jasný a teplý. A právě to mají vosy rády. „Pokud nastane teplé a slunečné počasí, opravdu se mohou radovat. Srpnové vosí »svatby« a rojení nenaruší déšť ani jim nehrozí vyplavení hnízd,“ vysvětlují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Takové počasí navíc prospívá dozrávání ovoce. A to mají vosy opravdu rády. Letošní léto je zatím teplé, takže není divu, že počet vosích útoků roste. „V Praze je počet zásahů v souvislosti s hmyzím bodnutím nejvyšší za poslední tři roky,“ uvádí mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Podobné zkušenosti mají i záchranáři ze Středočeského kraje. Řešili i vážný případ, kdy se ženě (64) na Nymbursku po bodnutí vosou zastavilo srdce. Naštěstí se ji podařilo oživit.

Jak objeví vosy meloun, je zle. Přiláká i včely.

Kdy volat pomoc?

Pochopitelně zdaleka ne všechna bodnutí vosou vyžadují asistenci záchranářů. „Pomoc je nutné přivolat v případě, že by nastala prudká alergická reakce na hmyzí jed, tzv. anafylaktický šok, který může skončit i udušením nebo infarktem. Šok se nejčastěji projevuje výrazně zhoršeným dýcháním, »knedlíkem v krku« a svědivou vyrážkou,“ popisuje Jana Poštová.

Sázka na cibuli

I bodnutí, která neohrožují na životě, umí potrápit. Jak ulevit od bolesti a svědění? Babské rady sázejí na bílou cibuli, kterou nakrájíme na plátky. Ty pak jednoduše přiložíme na zasažené místo a necháme působit. Cibule má protizánětlivé účinky, mírní svědění a bolest po bodnutí. Ledování a ocet také pomohou.

Vosí bodnutí není nic příjemného.

Bazalka jim nevoní!

● Vosám smrdí česnek, který namočíte do vody, povařený hřebíček louhovaný v oleji.
● Odpuzují je bazalka, máta peprná, tymián citronový i pelyněk. Bodavému hmyzu nevyhovují ani muškáty.
● Vosy přitahuje všechno sladké, připravte jim past. Do lahve s úzkým hrdlem nalijte sladkou tekutinu, podobně účinkuje i pivo.
● Pozor na sladké parfémy a toaletní vody!
● Nenechávejte nikde válet zbytky jídla, a už vůbec ne sladkého!

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.