Vzácná černá včela: Seznamte se s drvodějkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vzácná černá včela: Seznamte se s drvodějkou

Drvodělka je druh samotářské včely. Vyznačuje se krásným černofialovým zbarvením.
Drvodělka je druh samotářské včely. Vyznačuje se krásným černofialovým zbarvením.  (Profimedia.cz)

Je černá, křídla se jí kovově modře lesknou, a když letí, vydává vrčivý zvuk jako malý vrtulník. Samotářská včelka drvodělka ledaskomu nahání hrůzu. Je však neškodná, užitečná a člověku se raději vyhne.

Snímek téhle pilné, mlsající krásky »ulovil« fotograf přírody Jakub Bílek u fotbalového hřiště v Lidicích ve středních Čechách. V říši včel a dalších druhů tzv. samotářek, žijících v naší krajině, je skutečným obrem. Dorůstá velikosti až dva centimetry, rekordmanky mohou mít i kolem tří centimetrů. Když zavítá na vaši zahradu, nechte ji žít. „Jsou to velmi užiteční opylovači. Většina samic má žihadlo, ale nepoužívá ho,“ říká zooložka Romana Anděrová. Navíc nevytvářejí kolonie jako např. vosy či sršni. Každá pečuje o budoucí generaci sama. „Ve dřevě vykouše hnízdečko, proto drvodělka. Do něj naklade vajíčko a k němu uloží živou konzervu, např. ochromenou housenku. Tou se později živí vylíhnutá larvička,“ vysvětluje Anděrová. Černé včely vaši zahrádku tak zbavují škodlivého hmyzu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.