Nejen covid, hrozí například i pneumokokové infekce: Senioři v ohrožení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejen covid, hrozí například i pneumokokové infekce: Senioři v ohrožení

Testování na koronavirus.
Testování na koronavirus. (Reuters)

Je to velká chyba, že se očkování a prevenci proti zákeřným pneumokokovým infekcím nevěnuje patřičná pozornost. Tu na sebe strhává koronavirová pandemie. Lékaři však apelují především na lidi starší 65 let, aby pneumokokové onemocnění nepodceňovali. Ostražití by měli být zejména ti, kteří trpí třeba chronickou obstrukční plicní nemocí.

Co je pneumokokové infekce? Jde o onemocnění bakteriemi, které způsobují záněty středouší, těžké zápaly plic, sepse (otravu krve) nebo i život ohrožující pneumokokové meningitidy (zánět mozkový blan). Přenášejí se tzv. kapénkovou infekcí, a nákaza se tak dokáže šířit snadno vzduchem především v místech, kde je hodně lidí. Průběh nákazy bývá velmi rychlý. Ačkoliv první příznaky mohou být podobné viróze (vyšší teploty, bolesti hlavy, může se objevit i zvracení), bakterie může člověka ohrozit i na životě. A zde je rychlá lékařská pomoc nevyhnutelná.

Jaká je prevence

•Pravidelné a pečlivé mytí rukou, zvláště před jídlem a poté, co jste se dotýkali nosu nebo úst.

•Použití kapesníku během kýchání či kašlání a následné umytí rukou.

•Nesdílejte s nikým skleničky, příbory a ostatní kuchyňské nádobí.

Bakterie může i za zápal plic

Zápal plic je zánětlivé onemocnění plic, způsobené převážně bakteriemi a viry. Tím nejvýznamnějším původcem je právě bakterie pneumokoka. Toto onemocnění postihuje lidi všech věkových kategorií. Někteří musí být hospitalizováni a jejich stav často vyžaduje napojení na umělou plicní ventilaci a léčbu na jednotce intenzivní péče. (+boxík) Tip Aha! Účinnou prevencí je očkování. Senioři mají plně hrazenou vakcínu zdravotní pojišťovnou a na rozdíl od dětí a mladistvých jim stačí pouze jedna dávka.

Armáda ohrožených

Zápal plic nejvíc ohrožuje seniory nad 65 let a právě těm zdravotní pojišťovny přispívají na prevenci. Riziku tohoto onemocnění jsou vystaveny i osoby s poruchou obranyschopnosti organismu, s onemocněním srdce a cév, diabetici, astmatici, nemocní chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), kuřáci a alkoholici. Tito pacienti mají zpravidla daleko horší průběh samotného onemocnění a častěji na zápal plic umírají.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.