Trmácení za dovolenou škodí zdraví: Jak přežít dlouhou cestu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Trmácení za dovolenou škodí zdraví: Jak přežít dlouhou cestu?

Užijte si dovolenou bez zbytečných komplikací.
Užijte si dovolenou bez zbytečných komplikací. (Shutterstock)

K létu patří cestování a na vysněnou dovolenou se tak trmácíme i desítky hodin. Stojí to za to. Jenže bez řádné přípravy nám dlouhá cesta může i ublížit.

Oblečte se pohodlně

Na cestu si oblečte co nejpohodlnější a nejvolnější oblečení, aby pásek či guma v pase nebránily krevnímu oběhu.

Hýbejte se

Když tuto dlouhou dobu vsedě neproložíte protahováním, drobnou rozcvičkou nebo procházkami, může vás přepadnout řada potíží – od ztuhlé páteře a bolesti zad až po bolavé a oteklé nohy. V extrémních případech ale hrozí i žilní trombóza a krevní sraženiny. To samé platí pro cestu autem, kde pohyb a přestávky pomáhají udržet řidiče bdělého a posádku v pohodlí.

Hodně pijte

Vzduch s klimatizací běžící naplno je extrémně suchý. A platí to i pro auto. Proto byste po cestě měli pít více než obvykle. Ideální je čistá voda a neslazené nápoje. Zvýšená hydratace vám pomůže nejen proti zdravotním problémům spojeným se špatným oběhem krve při sezení, ale navíc vás přinutí hýbat se při pravidelné procházce na toaletu.

Vezměte si svačinu

Do letadla si vlastní svačinu zabalte do příručního zavazadla. Mimo EU musíte dávat pozor – v některých zemích vadí živočišné produkty, jinde třeba ovoce. Problémem do letadla jsou pouze nápoje, které neprojdou bezpečnostní kontrolou, zase ale na delších letech bývají v ceně. Pronést taky můžete prázdnou lahev, kterou si doplníte z pítka za bezpečnostní kontrolou nebo na toaletách.

Pro dlouhý let

Kompresní ponožky – pomohou vám proti otékání nohou.

Maska na oči – nebývá úplná tma a vám pomůže usnout.

Sluchátka s potlačením hluku – pomohou usnout a budete mít lepší zvuk u filmů.

Zvlhčující sprej nebo vlhčené ubrousky – vzduch je suchý kvůli klimatizaci.

Velká šála – do jiného teplotního pásu, použít ji můžete jako přikrývku i polštář.

Průzkum: Zdraví v ohrožení

Australští vědci zkoumali posádku a pasažéry na 20hodinovém letu ze Sydney do Londýna a zjistili, že cestující čelili možné hypoxii, dehydrataci, bolestem svalů v důsledku nedostatečné pohyblivosti, byli vystavení hlasitému hluku, jet lagu (rozházený biorytmus v důsledku výrazné změny časových pásem), kosmickému záření a nečistotám vzduchu v kabině.

Přečtěte si
koliaska
1. 8. 2022 • 15:04

No, tak nejdůležitější je se při cestě nějak zabavit. A hlavně teda zabavit děti pokud jedou s vámi. My toto letos máme naštěstí vyřešené. Nedávno jsme si z http­s://ww­w.2d­in.cz/ totiž objednali takové ty obrazovky do auta, co se dají umístit na sedadlo. Takže to vidím tak, že na cestě k moři tam prostě dětem pustíme nějaký film a snad nebudou zlobit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.