Jak se oblékali lidé v pravěku? Šaty jen z kopřiv! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak se oblékali lidé v pravěku? Šaty jen z kopřiv!

Takto vypadají kopřivové šaty na modelce v přírodě okolo Příboru.
Takto vypadají kopřivové šaty na modelce v přírodě okolo Příboru. (Foto Aha! – Karel Janeček, Muzeum Novojičínska)

Předeme, předeme zlatou nitku... Možná pro honoraci, běžní smrtelníci se balili do kůží a látky na šaty tkali třeba z kopřiv. Pravěký muž Ötzi, který žil před pěti tisíci lety, měl kopřivovými vlákny sešitou batožinu a je potvrzeno, že je využívali již naši předci před 25 tisíci lety. Jak vypadalo pravěké oblečení z žahavých rostlin, ukazuje expozice v Příboru.

Působivé výstavě v Centru tradičních technologií předcházelo deset let výzkumů kopřivového vlákna. K vidění jsou z něj vyrobené šaty, boty, síťka do vlasů a mnohé další. „Postupovali jsme experimentálním způsobem pouze primitivními rukodělnými technikami bez použití moderních technologií a kovových nástrojů,“ popsal Aha! vedoucí střediska Václav Michalička (44).

Na představované kousky padlo přes čtyři tisícovky rostlin kopřivy dvoudomé. A trvalo dva roky, než plně funkční oděv a výbavu pravěkých lidí mohli v prostorách centra veřejně ukázat. „A co myslíte, pálí šaty, když je oblečete?“ ptal se malých návštěvníků Michalička. „Nevíme, ale jsou krásné,“ řekly sestry Anička (10) a Evička (8) Jedličkovy z Bílovce. „Nepálí. Navíc díky dutému kopřivovému vláknu mají i výborné izolační vlastnosti,“ vysvětlil odborník.

PRAVĚKÉ KOPŘIVOVÉ ŠATY

Promlouvá ze záhrobí

Inspirací byly také 5000 let staré nálezy spojené s pravěkým mužem zvaným Ötzi, jehož ostatky byly nalezeny v ledovci v okolí Ötztalských Alp. Velmi tenkou nití z kopřivového vlákna měl upevněné letky k šípům či sešitou batožinu.

Jak je vyráběli?

„Z kopřivy ještě před sklizní strhneme ostny, aby nepálila. Po sklizni ji paličkami naklepeme. Stonek rozloupneme a stahujeme lýko, pak ho tupou hranou dřeva změkčujeme,“ popsal Václav Michalička.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.