6 tipů, jak se vyhnout nadýmání aneb... Dovolená bez plynů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

6 tipů, jak se vyhnout nadýmání aneb... Dovolená bez plynů

Nadměrné množství plynů, které opouštějí vaše tělo, vás může přivádět do trapných situací.
Nadměrné množství plynů, které opouštějí vaše tělo, vás může přivádět do trapných situací. (Foto scom)

Stává se, že na dovolené vzhledem k nezvyklé skladbě stravy nebo minimálnímu pohybu vás začne trápit pocit nafouklého břicha, nadýmání a s tím spojená nadměrná plynatost. Ano, může to vést k pořádnému trapasu.

Pokud se ve vašem těle tvoří zvýšené množství plynů, které se nevstřebávají nebo neodcházejí přirozeně, jedná se o nadýmání. Často jde o dočasný problém, který bývá reakcí právě na nesprávnou stravu. „Kvůli hormonálním výkyvům mohou být k nadýmání náchylnější ženy před menstruací, v těhotenství a během menopauzy,“ vypočítává Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.

Za zvýšenou plynatostí může stát také alergická reakce na nějakou potravinu nebo nesnášenlivost lepku či laktózy. Abyste předešli choulostivému střevnímu trapasu, vyzkoušejte několik preventivních opatření. Aha! vám poradí.

1. Jezte pomalu a pořádně kousejte

Do trávicího traktu se dostává současně s jídlem i vzduch, což může způsobit nadýmání. „Abyste zlepšili své trávení, měli byste kousat až desetkrát více, než koušete,“ radí Martin Kudera.

2. Nepřejídejte se, ale jezte pravidelně U

levte svým střevům a trávení tím, že budete jíst střídměji. „To však v žádném případě neznamená hladovku. Pouze si dopřávejte porce, u kterých víte, že jste schopni je strávit bez potíží,“ doporučuje Věra Burešová z Naturhouse.

3. Pozor na pití před i po jídle

Alespoň půl hodiny před plánovaným jídlem i po něm byste neměli pít. Vyzkoušejte to a vaše střeva vám poděkují.

4. Nepijte bublinkové nápoje

Příčinou nadmutého břicha mohou být i sycené nápoje. Bublinky jsou tvořeny oxidem uhličitým, což je plyn. Je tedy logické, že když do sebe nalijete půl litru sycené limonády, způsobí to nepříjemný pocit nafouknutého břicha. Dejte přednost vodě nebo neslazenému čaji.

5. Zařaďte do jídelníčku probiotika

Bakterie jsou přirozenou součástí střevního mikrobiomu, přičemž k jeho správnému fungování je nutné, aby ho tvořily »přátelské« bakterie. Jak toho dosáhnout? Přibalte si na dovolenou probiotika. Ta pomáhají regulovat fermentační procesy ve střevě, čím zmírňují nadýmání. Můžete je užívat v tabletách, nebo v přírodním stavu, například v kvašené zelenině. „Doporučuji pár soust kimchi ke každému jídlu a brzy pocítíte jeho přínosy,“ radí Kudera.

6. Pravidelně se hýbejte

Důležitou roli v prevenci proti nadýmání hraje pohyb. „Podporuje totiž pohyby střeva a pomáhá i se zpracováním plynu ve střevech. Fyzická aktivita dokonce ulevuje v případě, že už máte problém. Běžte se projít, zajděte si na kruhový trénink nebo sedněte na kolo,“ doporučuje trenérka Markéta Brožová z fitness centra pro ženy Contours.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.