Tráva se bude zelenat ještě pár dnů, než ji opět spálí slunce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tráva se bude zelenat ještě pár dnů, než ji opět spálí slunce

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Sotva ustala tropická vedra, kdy jsme lapali po dechu, jako bychom si na chvíli odskočili už do podzimu. Ochladilo se a prší. Radost tak mají hlavně houbaři a ti, kdo se zálibou hledí do zeleně. Traviny právě v tomhle počasí totiž chytají druhý dech!

Tráva se bude zelenat ještě pár dnů, než ji opět spálí žhavé letní slunce a sucho. Podle odborníků Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se horka vrátí nejdříve ve druhé polovině příštího týdne. „To začne tlaková výše postupovat do střední Evropy a kolem ní k nám bude proudit teplejší vzduch,“ vysvětlili meteorologové. Zatím počasí u nás ovlivní chladnější vzduch od severozápadu. S ním můžeme čekat nejvyšší teploty 23 °C, zatažené nebe a přeháňky. Ubývat začnou v úterý a už před víkendem se vydá rtuť teploměru i k 30 °C!

Do té doby zůstanou doliny i stráně v zeleném šťavnatém kabátu, který ocení pasoucí se zvěř, romantičtí výletníci snící na nich vleže s očima upřenýma do nebe i městští lidé při pohledu do ostrůvků travin v zástavbě. A jak to s travinami je? Mají nějaký obranný systém, který jim pomáhá horka přečkat? Kdepak.

„Záleží u nich na tom, zda se dostanou za takzvaný bod odvadnutí. Z toho není návratu,“ řekl Aha! botanik Václav Větvička. „Jsou- -li zavadlé, ale zůstává v nich voda, po dešti se znovu zazelenají a narovnají. Podobně jako bledule či sněženky v mrazu. Druhý případ je, že trvanlivá tráva zežloutne, seschne, ale při deštích ze spících pupenů ukrytých pod zemí znovu vyrostou nové listy. Vyklíčí i nová semena, kterých třeba na loukách je zásoba i na pět, deset let.“ A díky tomu se krajina během pár dnů dokáže proměňovat a měnit barvu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.