Nastal čas borůvek: Sběrači už ohýbají záda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nastal čas borůvek: Sběrači už ohýbají záda

Hrst borůvek
Hrst borůvek (Foto Aha! – J. Gartnerová, E. Hozová, I. Sikorová, A. Uličná)

Borůvčok, tak se na Jablunkovsku a Třinecku říká jakékoliv buchtě či koláči z borůvek. A ty se právě nyní vytahují z trouby. První sběrači už ohýbají záda.

Jahodové šílenství tak střídá borůvkové. „Včera jsem si nasbírala na koláč, dnes mě z toho bolí záda, tak odpočívám a půjdu zase příště,“ řekla Aha! Marta Byrtusová (72) z Písku na Jablunkovsku. Naplnit košíky pravidelně vyráží do Beskyd i Stanislava a Petr z Ostravy. Signalizují je fialové jazyky. Že se lidé nemohli dočkat, potvrdila i trhovkyně v Českém Těšíně Zdeňka Spiewoková. „Borůvky zmizely ze stánku hned ráno,“ řekla žena. Podle ní v tomto parném počasí poctivý prodejce, pokud nemá chlazení, borůvky ale přes poledne neprodává.

Dovoz do domu

„Lesní se brzy zkazí. Kanadské vydrží přece jen o trochu déle a jsou levnější,“ zmínila Zdeňka Spiewoková. Dohromady se dala však i spousta sběračů, kteří je trhají na kšeft. K mání mívají na Třinecku okolo deseti kilogramů denně a nabízí dovoz až domů i v ceně 190 korun za kilo.

Až do srpna

Oblíbená borůvková zákoutí jsou v Beskydech všude kolem v kopcích na Jablunkovsku, v Nýdku na hoře Stožek nebo třeba na Ostravici na hoře Smrk. Samosběr začal i v Jeseníkách. „Zatím ale spíše v nižších polohách. Výhoda borůvek je, že v horách dozrávají podle nadmořské výšky postupně, takže se někdy sbírají až do konce srpna,“ podotkla nadšená borůvkářka Eva Malíková z Bruntálu.

Cena borůvek se na stáncích ve Slezském Těšínsku pohybuje okolo 220 až 250 korun za kilogram u lesních, kanadské jsou zhruba o 50 korun levnější. Farma borůvky za humny na Hané startuje prodej kanadských borůvek 4. července za 200 korun za kilo. „Denně sklidíme a nabídneme asi 30 kilogramů i více. Podle toho, kolik máme sběračů, příští týden bude slabší, všichni mají dovolené,“ uvedla Michaela Mlčochová z farmy. Na Českobudějovicku jsou lesní borůvky k mání za 160 korun za kilo. V okolí Prahy se cena pohybuje okolo 140 korun za litr (cca 0,62 kg).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.