Záchranná akce uvázaných zvířat v Kralupech nad Vltavou: Psí sirotky krotili hodiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Záchranná akce uvázaných zvířat v Kralupech nad Vltavou: Psí sirotky krotili hodiny!

Vystresování psi útočili na všechny kolem.
Vystresování psi útočili na všechny kolem.  (Foto MP, Pet-Medic, útulek Lesan )

Strážníky i soukromé zvířecí záchranáře pořádně zaměstnala nezodpovědná majitelka tří kříženců v Kralupech nad Vltavou. Pejsany přivázala ke značce u silnice a ujela. Pak zavolala strážníky. Na odchyt nestačili...

Tři opuštěná a řádně »nabroušená« psiska kňučela o pomoc v sobotních vedrech přivázaná natěsno vodítkem k ceduli u silnice z Kralup nad Vltavou na Tursko. Nedaleko městského útulku je tam nechala majitelka a sama zburcovala strážníky. Jenže to mělo zádrhel. Psi byli totiž mimořádně agresivní!

Útočili jako o život!

„Jednalo se o dva středně velké psy a jednoho většího. Žádný nebyl zraněn. Byli extrémně agresivní, vystresovaní a útoční,“ popsal šéf strážníků Ladislav Voves. „I přesto, že jsou strážníci pro odchyt proškoleni, jsou vybaveni speciálními prostředky a každoročně jich provádí desítky, nepodařilo se jim psy odchytit,“ doplnil. Protože na místě byli kříženci bez paničky zhruba pět minut, měli energii a hlídku soustavně napadali několik hodin.

Pomoc z Prahy

Trn z paty kralupským strážníkům nakonec vytáhli pražští zvířecí záchranáři firmy PET Medic, které si zavolali. „Dva psy jsme odchytili pomocí smyčky. Nejmenšího musel veterinář zklidnit uklidňující látkou pomocí distančního oštěpu (tyč s injekcí na konci, pozn. red.),“ vysvětlila veterinární sestra Petra Pabišková. Opuštění psi skončili v městském útulku Lesan.

U odchytu agresivních psů asistovali specialisté firmy PET-Medic.

Majitelce hrozí sankce

Přestože se majitelka svých psů chtěla jen anonymně zbavit a ihned pro něj zajistila pomoc, mohla se dopustit hned dvou přestupků. Za opuštění zvířete hrozí tučná pokuta až do výše milionu korun. Ani jeden ze tří hafanů navíc nebyl čipovaný! Za porušení této povinnosti veterinárního zákona hrozí sankce až 50 tisíc korun. „Celá věc byla postoupena příslušným orgánům k dalšímu šetření,“ sdělil Voves.

Gringo (4) se už nechá i kartáčovat.

Agresivita, nebo obživa?

Důvodů, proč se chovatelka rozhodla psů takhle zbavit, může být více. Je možné, že ani ona jejich agresivitu nezvládala. Další možnost je, že obživa tří psů byla v současné situaci nad její síly a možnosti.

Víte, že...

...městská policie v Kralupech nad Vltavou ročně vlastními silami odchytí 80 až 100 volně pobíhajících psů?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.