Letenský kolotoč osadí nejen koníky: Na své si přijdou i kluci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Letenský kolotoč osadí nejen koníky: Na své si přijdou i kluci!

Tomáš Večeřa se svou pýchou.
Tomáš Večeřa se svou pýchou. (Foto Aha! – Slávka Červená, Profimedia.cz)

Evropský unikát, kolotoč z roku 1892, se již brzy v Praze v plné kráse roztočí. Jeho součástí jsou autíčka, která podle historických modelů vyrobil Tomáš Večeřa (38) ze Sazovic na Zlínsku.

Jeho šlapací autíčka pro děti nadchla sběratele z různých koutů světa. Teď ozdobí i kolotoč na Letné. „Národní technické nás oslovilo, zda bychom zhotovili šest autíček. Byla to pro nás čest,“ řekl podnikatel. V počátku byli na kolotoči jen koníci. Postupně se doplňoval a v předválečných letech přibyla právě autíčka. Pak se bohužel postupně dílo vykrádalo a chátralo.

Jen ruční práce

„Inspirovali jsme se původními modely Aera 30. Je to unikátní ruční práce. Žádný plast,“ prozradil Večeřa s tím, že karoserie o délce 120 cm je z vysoce tažného plechu. „Každé autíčko je důkazem toho, že i dnes jdou ještě krásné kousky vyklepat a plech natvarovat. Že to řemeslníci umí. Například blatníky jsou z jednoho kusu plechu. A všechna autíčka mají zlínské espézetky,“ chválil pak ještě české řemeslníky.

Spokojený lakýrník

„I když to bylo moc práce, výsledek je super. Každý kus je originál, proto jsou místy nepřirozené nerovnosti na vrchní kapotě,“ konstatoval lakýrník Petr Kenny Burian (33).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.