Neobvyklý úkaz nad Prahou: Hořící obloha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Neobvyklý úkaz nad Prahou: Hořící obloha!

Ještě než pořádně sprchlo, vykouzlilo sluníčko nad Prahou takovouto nádheru.
Ještě než pořádně sprchlo, vykouzlilo sluníčko nad Prahou takovouto nádheru. (Foto pro Aha! – Simona Had Povolná, Václav Burian)

Ještě než v pondělí zapadlo slunce nad Prahou, mohli se lidé v hlavním městě a jeho okolí pokochat neobvyklým úkazem. Přicházející bouřka totiž vytvořila efekt hořící oblohy.

„Jde o bouřkovou oblačnost, která je krásně osvícená od zapadajícího slunce,“ objasnila pro Aha!, co se dělo, meteoroložka Dagmar Honsová, podle které bude tento týden na silné bouřky bohatý. „Během středy očekáváme v pozdějších hodinách velmi silné bouřky. Teploty v Čechách budou do 31 °C, na Moravě do 35 °C, ale pocitovou teplotu bude zvyšovat vlhkost vzduchu, a to až na 37 °C,“ vysvětluje s tím, že zlom přinese až víkend, který přinese klidnější počasí a pokles teplot vzduchu.

Jak bude?

  • Dnes: v Čechách oblačno, místy déšť, bouřky, na Moravě jasno, den 27 až 31 °C.
  • Zítra: Polojasno až oblačno, místy přeháňky, noc 18 až 14 °C, den 28 až 32 °C.
  • Pátek: Jasno až polojasno, bouřky, noc 18 až 14 °C, den 27 až 31 °C.
  • Sobota: Polojasno, přeháňky, bouřky, noc 18 až 14 °C, den 21 až 25 °C.
  • Neděle: Polojasno až oblačno, noc 18 až 14 °C, den 22 až 27 °C.

Pohromy na jihu a západě Čech

Jezárky spláchla velká voda

Noc hrůzy prožili obyvatelé strakonického sídliště Jezárky. Mohutný přívalový déšť se před půlnocí prohnal nad sídlištěm a během dvaceti minut zatopil sklepy i podzemní garáže. Manželé Martin a Hana Zborníkovi stihli vyvézt jen jedno auto. Druhé, které patří jejich synovi, zatopila voda. „Hasiči už nás tam kvůli elektrice nepustili. Bylo to hodně rychlé. Voda se valila ulicemi a neměla kam odtékat. Během dvaceti minut byly garáže zatopené. Ke stropu zbývalo jen třicet centimetrů,“ řekl Aha! Martin Zborník, který šel spát až v pět ráno. „Bylo to strašné. Zvonili jsme na zvonky sousedů. Někteří spali,“ doplnila Hana Zborníková při vytírání zatopeného vozu. Utopená auta měli i další sousedé. Od časného rána je vyklízeli, vysušovali a sháněli odtah.

Padaly stromy a obří kroupy

Noční bouřka, která se přehnala nad jihem a západem Čech, byla nejsilnější nad Strakonickem, na Rokycansku a jihu Plzeňska. Na některých místech ochromila provoz na silnicích. Některé obce byly kvůli popadaným stromům odříznuté od světa. „Vyjížděli jsme na 84 čerpání vody, šlo hlavně o zatopené sklepy či garáže,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. Okolí Sušice a Kolince na Klatovsku i jihočeskou Volyni zasypaly kroupy. Místním poničily skleníky, pergoly, ledové kusy měly v průměru od dvou do pěti centimetrů.



Přečtěte si
Jan Kocián
30. 6. 2022 • 07:35

V jižních Čechách napršelo za 24 hodin přes 100 mm. V Hracholuskách na Zlatém potoce z toho byla 50letá povodeň, na Botiči ve Středočeském kraji také 50letá povodeň. Jinak to celé bylo slabší, než numerické modely malovaly.

ČHMÚ označil prohnuté bouřkové linie ve tvaru luku za bow echo, ale bouřky se do tvaru luku prohýbaly vlivem otáčení proti směru hodinových ručiček.

Jan Kocián
29. 6. 2022 • 11:32

Dnes ve středu pozdě odpoledne začnou ty extrémně silné bouřky chodit z jižních Čech, kdy během chvíle spadne přes 100 mm. Přes 150 mm během několika málo hodin postihne Pardubický a Královéhradecký kraj! 5centimetrové kroupy především v jižních a středních Čechách.

Řeky v povodí Labe a Orlice budou rychle stoupat. V členitém terénu bude docházet i k bleskovým povodním v podhorských obcích... voda se bude valit přímo z polí a lesů do ulic a návsí!

Jan Kocián
29. 6. 2022 • 11:13

Už dnes ráno ČHMÚ varoval před 3. povodňovým stupněm. Za chvíli ČHMÚ předělá špatnou oranžovou výstrahu na červenou, v nové předpovědi se totiž píše o extrémně silných bouřkách!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.