Šikovné babičky z Moravy: Dětičky léčí panenkami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Šikovné babičky z Moravy: Dětičky léčí panenkami

„I když je mi tolik, panenky vyrábím bez brýlí,“ pochlubila se paní Jindřiška.
„I když je mi tolik, panenky vyrábím bez brýlí,“ pochlubila se paní Jindřiška. (Foto pro Aha! – Město Orlová)

Osmnáct roků! Tak dlouho už Jindřiška Bendová (92) z Břeclavska rozdává radost dětem upoutaných na nemocniční lůžko. Bez ohledu na svůj požehnaný věk plete pro malé pacienty v nemocnicích roztomilé panenky. Už jim jich naposílala přes tisícovku!

Jak se k tomu dostala? „Vlastně náhodou. V říjnu 2004 jsem uviděla inzerát, že hledají někoho, kdo by dětem něco podobného vyráběl. Tak jsem se do toho pustila,“ vyprávěla Aha! s úsměvem seniorka. Panáčky a panenky vyrábí z vlny a molitanu. „Do některých přibaluji i levanduli, takže potom krásně voní,“ upozornila. Výroba jedné figurky zabere šikovné seniorce čtyři až pět dní. Panáčci přitom přinášejí radost nejen dětem, ale pomohli i jí překonat velmi těžké období koronavirové epidemie, kdy se nemohla téměř s nikým stýkat. Přiznává, že jí hned bylo veseleji.

Výtvory Jindřišky hrají všemi barvami.

Radost rozvážejí

Vzhledem k tomu, že paní Jindřišce dělá cestování problémy, vozí její panáčky do nemocnic dětem společnost Edukal Systém, s. r. o. Ta seniorce zajišťuje i materiál k výrobě a zabalení panáčků. „Svým nadšením nás úplně nakazila,“ přiznal jednatel společnosti Dušan Kalášek (51).

Marie Konkolová (102): Ponožky jsem upletla i hasičům!

Stále v plné duševní svěžesti je Marie Konkolová (102), která žije v domově důchodců v Orlové. Vyučená švadlena dodnes s nadšením plete ponožky komukoli, kdo si požádá. A přitom před pár dny oslavila 102. narozeniny! I když jí nohy už neslouží, neztrácí elán. Usmívá se, vtipkuje, a hlavně stále plete. „Je fakt neuvěřitelná,“ říkají o stařence pečovatelky. Seniorka se vyučila švadlenou, vždy velmi ráda šila, milovala pletení i háčkování.

Nejraději plete v posteli.

„Teď už pletu jenom ponožky, je to jednoduché a rychlé. A to jsem donedávna ještě ani nepotřebovala brýle,“ usmála se věčně dobře naladěná žena, která upletla ponožky i orlovským hasičům. „Její životní elán a optimismus je obdivuhodný, její věk úctyhodný. Pěkné je, že neztratila pozitivní pohled na svět,“ shodli se orlovští místostarostové Miroslav Koláček a Naděžda Kubalová, když přišli Marii pogratulovat a připít si dobrým moravským vínem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.