Češi vyberou nového prezidenta: Volby přesně po pěti letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Češi vyberou nového prezidenta: Volby přesně po pěti letech

Pražský hrad
Pražský hrad (Depositphotos.com)

Po pěti letech na den přesně budou Češi znovu vybírat hlavu státu. Na pátek 13. a sobotu 14. ledna 2023 totiž předseda Senátu Miloš Vystrčil (61, ODS) vyhlásil první kolo prezidentské volby. Případné druhé kolo pak proběhne o 14 dní později.

Desetiletá éra Miloše Zemana (77) na Hradě se pomalu uzavírá, jeho mandát končí 8. března příštího roku a prezident už ho obhajovat nemůže. A tak není divu, že se již vyrojila celá řada uchazečů, přičemž u některých visí otazník nad tím, zda se budou moci o Hrad vůbec ucházet. Tedy jestli seženou potřebných 50 tisíc podpisů od občanů, či nominaci buď 20 poslanců, nebo 10 senátorů.

Start v létě

Termín voleb bude oficiální od chvíle, kdy vyhlášení vyjde ve Sbírce zákonů. Vystrčil chce, aby to bylo 1. července, i když ještě před třemi týdny zvažoval, že prezidentské klání vyhlásí až v srpnu. Dřívějším oznámením ale chce šéf Senátu zajistit pokud možno stejné podmínky pro všechny na startovní čáře. „Aktivity různých typů politiků, které nesou znaky volební kampaně, postupně narůstají,“ řekl Vystrčil. Nejspíš měl na mysli hlavně šéfa hnutí ANO Andreje Babiše (67), který objíždí republiku a jeho mítinky nesou všechny známky kampaně. Navíc se prý hodlá vyjádřit až na poslední chvíli, nejspíš 4. listopadu, jak řekl novinářům. „Já to vidím jako férový krok od předsedy Senátu k těm, co již kandidaturu ohlásili,“ dodal Vystrčil.

Jde o peníze

Červencové datum je pro uchazeče o Hrad důležité i z dalšího důvodu. A tím jsou peníze. Od tohoto data totiž bude kampaň oficiální a všechny náklady se budou započítávat do limitu 40 milionů korun (50, pokud kandidát postoupí do druhého kola). A toto datum platí i pro ty, kdo oznámí kandidaturu později, jelikož budou muset zpětně dokládat účty. Do klání se chtějí zapojit na dvě desítky uchazečů, u dalších se tento krok čeká. Stejně tak, jestli někoho do boje pošle vládní pětikoalice, čas mají všichni do 8. listopadu, kdy se odevzdávají kandidátní listiny.

DŮLEŽITÁ DATA

● 1. července – termín voleb má vyjít ve Sbírce zákonů, kandidátům se začíná počítat finanční limit na kampaň 40 milionů korun (50 i s druhým kolem).

● 8. listopadu – do tohoto dne musí uchazeči odevzdat kandidátské listiny. Musí sesbírat 50 tisíc podpisů občanů, případně mít nominaci z Parlamentu.

● 13. a 14. ledna – první kolo prezidentských voleb.

● 27. a 28. ledna – případné druhé kolo, pokud nikdo nezíská přes 50 procent hlasů. Postupují dva nejlepší uchazeči z prvního kola.

● 8. března – prezidentu Zemanovi končí mandát, inaugurace by měla proběhnout den poté.

Kdo oznámil kandidaturu

Tomáš Březina (65)

Pavel Fischer (56)

- Marek Hilšer (46)

Karel Janeček (48)

Danuše Nerudová (43)

Josef Skála (69, KSČM)

Josef Středula (54)

- Tomáš Zima (55)

...a o kom se mluví

- Andrej Babiš (67, ANO)

- Petr Pavel (60)

Přečtěte si
j.p.toman
29. 6. 2022 • 08:41

Už 9 let je načase.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.