Strojvedoucí pendolina v Bohumíně: Za tragickou chybu zaplatil životem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Strojvedoucí pendolina v Bohumíně: Za tragickou chybu zaplatil životem

V Bohumíně se srazilo pendolino s posunovací lokomotivou. Strojvedoucí vlaku nepřežil.
V Bohumíně se srazilo pendolino s posunovací lokomotivou. Strojvedoucí vlaku nepřežil. (HZS Moravskoslezského kraje a Drážní inspekce)

Osudová chyba strojvedoucího, přehlédnutí stopky! To je podle všeho příčina, proč se včera ráno pendolino jedoucí na Prahu srazilo v Bohumíně na Karvinsku s posunovací lokomotivou. Strojvedoucí (†54) pendolina byl na místě mrtev.

Na semaforu svítila červená, ale pendolino návěstidlem přesto projelo! K děsivé srážce došlo dvě minuty po páté hodině ráno. Kromě oběti byli na místě i zranění, čtyři osoby (40 až 53 let) z posádky posunovací lokomotivy Kocour utrpěly otřesy mozku a zranění končetin. Zranila se i stevardka (24) v pendolinu. „Všichni byli při vědomí a mimo ohrožení života,“ uvedl záchranář Lukáš Humpl. Všech 16 cestujících z vlaku je v pořádku.

Podle prvotních závěrů může za tragédii opravdu strojvedoucí, který při srážce zemřel. „Výhybky nebyly ještě správně postavené, vlak měl počkat na návěstidle. Bohužel, fíra to zřejmě přehlédl,“ řekl Aha! zdroj z místa nehody. Totéž nepřímo potvrdila i Drážní inspekce. „Pendolino nemělo odjet od nástupiště, návěstidlo jízdu zakazovalo. Vjelo tam, kam nemělo,“ doplnil generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera s tím, že šetření bude trvat několik měsíců.

V Bohumíně se srazilo pendolin s posunovací lokomotivou. Strojvedoucí (†54) zahynul.

Video se připravuje ...

Škoda přesáhla 36 milionů

Kriminalisté šetří tragédii pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. „Identifikovali jsme strojvedoucího z vlaku. Pokud jde o oběť neštěstí, byla nařízena soudní pitva,“ řekla policejní mluvčí Soňa Štětínská. Hmotná škoda podle odhadů přesáhne 36 milionů korun.

Zkušený, ale unavený?

Strojvůdce pendolina byl podle okolí velmi zkušený. „Byl to kolega. Nevíme, co za tím bylo, možná únava,“ řekl pracovník Českých drah (ČD), který nechtěl být jmenován. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský nechtěl spekulace o možném přetížení strojvedoucího komentovat. „Vše je na začátku vyšetřování,“ uvedl.

Vagon v plamenech

Jeden z pěti osobn ích vagonů odstavené železniční soupravy hořel včera na Hlavn ím nádraží v Plzn i. „Uvnitř naštěstí nikdo nebyl,“ sdělil mluvčí hasičů Petr Poncar. Kvůli hašení pracovníci Správy železnic museli vypnout elektrický proud v celém tra kčním vedení. Proč začalo hořet, je předmětem vyšetřová ní. „Je možné, že by mohlo jít o žhářství,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.