Z karavanu se vypracoval k miliardám: NEJBOHATŠÍ ROM BRITÁNIE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Z karavanu se vypracoval k miliardám: NEJBOHATŠÍ ROM BRITÁNIE

Před domem má rolls royce, bugatti i ferrari.
Před domem má rolls royce, bugatti i ferrari. (Foto Profimedia.cz, Facebook)

Narodil se v karavanu nuzné kočovnické rodině, teď je nejbohatším Romem v Anglii, ne-li na světě. Od karavanů a maringotek nešel Alfie Best (52) daleko, vybudoval největší síť parků pro mobilní domy v Evropě.

Školu opustil ve 12 letech, ve 14 začal s podnikáním, ještě nezletilý pak prodával ojetá auta... A pak přešel k bydlení nejen pro kočovníky. Areálů pro karavany, maringotky a mobilheimy provozuje jeho firma Wyldecrest Parks v Británii, Evropě i USA skoro sto, přesně 97. „Jen v Británii máme 16 tisíc obyvatel – to není statistika, to je 16 tisíc životů, za které jsme odpovědní,“ bere svou práci vážně. „Bývám kritizován, že jsem cikán, ale já jsem na to hrdý,“ říká. Mobilní domy považuje za dostupné řešení, zejména dnes, kdy náklady na bydlení a život rychle rostou.

Alfie vyrůstal v nuzných poměrech.

Poslední seznam britských boháčů nedělníku Sunday Times Bestovo jmění spočetl na 700 milionů liber (20,1 mld. Kč), do Silvestra už si věří na 800 milionů – a napřesrok počítá s kulatou librovou miliardou (28,7 mld. korun). „Ale jsem realista, cokoliv se může pokazit, můžete získat i se propadnout velmi rychle,“ ví, že nic nemusí trvat věčně. Pro peníze to nedělá, ostatně firmu prý mohl výhodně prodat a miliardářem už být. „Jak vyděláte prvních pět – deset milionů, už víc peněz nepotřebujete. Pak už to je o budování něčeho smysluplného,“ svěřil se deníku The Sun.

Vrtulník 007

Luxus si podnikatel umí dopřát. Před vilou mu parkují exkluzivní bouráky, teď zamířil ještě výše, do vzduchu. Za 130 milionů korun si pořídil vrtulník Airbus vytuněný luxusní automobilkou Aston Martin, slavné i díky Jamesi Bondovi. Exkluzivních helikoptér je jen 15 kusů, Alfie má tu s číslem 007. „Neuvěřitelné, pěkně daleko od mého prvního Fordu Escort, který jsem prodal za 1100 liber (32 tisíc Kč),“ pochvaloval si nový stroj. Prý je to ale pracovní prostředek – za den stihne obletět pět svých parků.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.