40 let punkové legendy: Růžový traktor pro Visací zámek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

40 let punkové legendy: Růžový traktor pro Visací zámek

Kapela pořád ve stejném složení. Zleva kytarista Ivan Rut, zpěvák Jan Haubert, baskytarista Vladimír Šťástka, kytarista Michal Pixa a bubeník Jiří Pátek.
Kapela pořád ve stejném složení. Zleva kytarista Ivan Rut, zpěvák Jan Haubert, baskytarista Vladimír Šťástka, kytarista Michal Pixa a bubeník Jiří Pátek. (Foto Aha! – David Malík, Martin Přibyl, ČTK/Kateřina Šulová)

Dřív se tady tomu místu říkalo »stánek U Johna debila«, na pražském Strahově, na dohled spartakiádního stadionu a vysokoškolských kolejí, na autobusové točce. Kupovaly se tady cigarety, alkohol, dojížděly večírky.

Teď je tu do trávníku zapíchnutý růžový traktor. Nejde o nic jiného než o pomník legendární punkové kapele Visací zámek. Samozřejmě podle největšího hitu o traktoru značky Zetor.

»Visáči« slaví čtyřicet let, včera měli koncert nedaleko a pomník jim vyhotovil sochař David Černý, klasik provokativních instalací. Růžovou má ostatně rád, před 31 lety přetřel ikonický tank č. 23 na pražském Smíchově na růžovo a byly z toho nepříjemnosti. Punková legenda se dokonce dostala do české knihy rekordů, protože po celé čtyři dekády hraje ve stejném složení. „Neměli jsme důvod měnit sestavu. Všichni jsme hráli blbě, drželi jsme spolu, byli jsme pankáči. Nechtěli jsme chodit do práce a neměli rádi bolševika, ale to bylo tak všechno,“ vyprávěl zakladatel kapely Jan Haubert (62).

Sochař David Černý.

Sifonová bombička N

Visací zámek poskládal ze spolužáků ze Stavební fakulty ČVUT, škola a tamní buňka SSM je dokonce zastřešily a nemuseli se zpovídat jiným promotérům. Název zvolil podle visacího zámku, který nosil na krku Sid Vicious ze Sex Pistols, nejslavnější punkové kapely. „Podle toho jsem to bral jako punkovou proprietu. A my jsme hráli punk, protože jsme nebyli moc muzikální, tak to je. Když jsem si měl píchnout ucho, omdlel jsem. Což ale není úplně pankáčské. Spíš jsme si nakoupili dlouhý černý kabáty, aby to vypadalo.“

Traktor Zetor model 40.

Na krku nosil na řetězu bombičku do sifonu (dnes už se málo ví, oč přesně šlo) a napsal si na ni tiskací N. Podle zpěváka skupiny Abraxas Miroslava Imricha, který tak protestoval proti nukleárním zbraním. „První koncert jsme měli 7. prosince 1982 tady na Strahově, ale slavíme to dřív, kdyby náhodou covid zase udeřil,“ vysvětlil Haubert. Mimochodem, kiosek U Johna debila je rovněž předmětem nesmrtelného hitu Visacího zámku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.