Do Česka vtrhly silné bouřky: POVODNĚ SESUVY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Do Česka vtrhly silné bouřky: POVODNĚ SESUVY!

Následky bouřek v Jihočeském kraji (25.6.2022)
Následky bouřek v Jihočeském kraji (25.6.2022) (ČTK / HZS Jihočeského kraje)

Extrémně silné bouřky opět úřadovaly v Česku. Vydatné deště potrápily hasiče i silničáře. Vyjížděli k zatopeným sklepům, odstraňovat museli popadené stromy a sesuvy půdy na silnicích. Hasiči měli během pátku a soboty zhruba 500 výjezdů. Už dnes se ale vrátí tropy.

Zatopené viadukty i silnice

V několik jezer se kvůli prudkému dešti proměnily Strakonice. Zatopené byly oba železniční viadukty i hlavní silniční tahy do Prahy a Českých Budějovic. „Voda se valila z kopce od Podsrpu pod železniční viadukt. Ten byl kvůli ucpanému odtoku během chvíle zatopený a dvě hodiny se tudy nedalo projet. Kanály se zvedly a sklepy byly plné vody,“ popisovali obyvatelé Nádražní ulice.

Nejvíce deště v Komořanech

Hasiči se v hlavním městě skoro nezastavili. „Nejvyšší srážkové úhrny za 24 hodin hlásí Praha-Komořany se 110 mm,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová. Vyjížděli do Radotína, kde se místní potok vylil z koryta. Zasahovat museli i v ulici Vinohradská, kde spadla část podmáčeného sádrokartonového stropu v baru. „Nikdo nebyl zraněn, prostor opustila asi stovka lidí,“ uvedli hasiči na Twitteru.

Intenzivní bouřka v Českých Budějovicích 24.6 2022

Video se připravuje ...

Podmáčený svah

Spíš než dramatické bouřky řádil v severních Čechách silný déšť. I ten ale napáchal značné škody. Nejvíce událostí bylo zaznamenáno na Litoměřicku a Ústecku. U Libochovic se sesunul promáčený svah podobně jako u Vraného nad Vltavou. V Nádražní ulici v Litoměřicích zase voda zkomplikovala dopravu. „Došlo k zatopení obou jízdních pruhů silnice a docházelo k zatopení sklepa budovy nádraží,“ sdělil mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Jak bude?

  • Dnes: jasno až polojasno, přeháňky a bouřky, den 27 až 31 °C.
  • Zítra: jasno až polojasno, přeháňky nebo bouřky, noc 14 až 18 °C, den 30 až 34 °C.
  • Úterý: oblačno až zataženo, občasný déšť, bouřky, noc 15 až 19 °C, den 25 až 29 °C.



Přečtěte si
Jan Kocián
26. 6. 2022 • 23:41

Do Česka začíná proudit teplý a vlhký vzduch od Středozemního moře. V pondělí po poledni vznikne v Německu tlaková níže a nad Čechami se vytvoří "bazén" relativně nižšího tlaku vzduchu... do kterého večer vstoupí výšková fronta z Britských ostrovů... z Francie se bude do západních Čech tlačit tlaková výše.

Linie extrémně silných bouřek s kroupami a větrem přes 130 km/h by měly v pondělí večer zasáhnout Plzeňský, Středočeský a Jihočeský kraj, kdy stovky kilometrů čtverečních souvislého území budou zasaženy tímto lineárním větrem!

!! Ve středu 29. června vznikne v Jadranu tlaková níže. Pozdě odpoledne by měly komplexy velmi silných bouřek splňovat kritéria extrémních bouřek z hlediska srážek, protože přes 100 mm naprší na velkém území, o celkové rozloze mnoha tisícovek kilometrů čtverečních v rámci ČR !!

Jan Kocián
26. 6. 2022 • 12:57

"Praha byla někde na rozhraní modelovaných intenzivních srážek a žádných srážek. Toto brutální podhodnocení se ukázalo ve všech modelech! Tlaková níže, která nad naším územím vznikla, má bohužel za následek "točení" srážek pořád nad podobnou oblastí. Proto byly úhrny srážek tak extrémní," obhajoval se ČHMÚ v sobotu na Facebooku.

Jan Kocián
26. 6. 2022 • 12:56

Co předpovídala expertní bouřková skupina ČHMÚ včera večer na dotaz, zdali bouřky dorazí i do Prahy? Parafrázuji:

"Těžko říct. Pásmo bouřek není moc kompaktní, postupuje jen zvolna. Nad jižními Čechami ještě víc zeslábne kvůli nevhodným podmínkám."
------------
ČHMÚ v den výročí selhal úplně stejně jako při tornádu. Míra selhání jako při tornádu postihne ČHMÚ cca 2x do týdne, ale nikdo si to neuvědomí, protože toto pochybení se většinou obejde bez materiálních škod.

Jan Kocián
26. 6. 2022 • 12:56

Jednalo se o večerní silné dobře se regenerující bouřky (i opakované dobře se regenerující bouřky), takže z nich napršelo v celkovém součtu cca 60 mm (ve Strakonicích je třeba odečíst 13 mm z odpolední bouřky). I v Praze napršelo 60 mm ze silných bouřek splňujících tudíž kritéria velmi silných bouřek z hlediska srážek, každopádně nikde nešlo o srážkově extrémně silné bouřky, jak se psalo ve výstraze.

O úhrny přes 100 mm za 24 hodin se postarala tlaková níže, o které ČHMÚ samozřejmě nic nepsal.
------------
Kdyby to celé přišlo dřív, většina nočních bouřek na Moravě východně od tohoto systému, by byla odpoledními supercelami.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.