Řecko 5x jinak
Poznejte jedinečnost řeckých ostrovů
Nekonečně dlouhé pláže, křišťálově čisté moře, antické památky, chutné jídlo, skvělé víno, a hlavně rozmanitost.
Jak si užít dovolenou v Řecku?
Pusťte si podcast O všem!
2,5 h
letadlem z Prahy
30–35 °C
průměrná teplota vzduchu v létě
20–25 °C
průměrná teplota vody v létě
#01
Santorini – ostrov zábavy

Kostelíky s typicky modrými kupolemi a bílé domky na útesech – tak vypadá ostrov Santorini na pohlednicích. A není se čemu divit, jsou to krásné scenérie. Ne nadarmo se Santorini řadí mezi nejkrásnější řecké ostrovy. Během dne je na Santorini klid, jakmile ale nad vesničkou Oia zapadne slunce, na ostrově to rázem ožije.

Bujarý noční život

Nejvíc to žije v hlavním městě Fira. To je jako stvořené pro milovníky zábavy a nočního života. Až do ranních hodin můžete popíjet v barech, tancovat, a především nasávat řeckou atmosféru.

Líbánkový ostrov

Čeká vás svatba a vybíráte vhodné místo na líbánky? Vyrazte na Santorini! Tento ostrov patří mezi nejromantičtější místa na světě.

Pláže různých barev

Díky sopečnému původu ostrova jsou zdejší pláže zbarveny do bílého, sytě rudého nebo černého odstínu.

Ráj pro fotografy

Mnoho fotografů sem přijíždí, aby zachytili jedinečnou řeckou architekturu.

Nevšední ubytování

Některé hotely stojí na okraji útesu až 330 metrů nad mořem. Pokud se raději držíte při zemi, ubytujte se v Hotelu Alexandra, který leží pár metrů od černé písčito-oblázkové pláže Kamari. Budete nadšení.

Jedu! Ukaž mi to
Čtěte dál
#02
Samos – ostrov vína

Na místních kopcích se pěstuje vinná réva, ze které se vyrábí sladká muškátová vína z odrůdy Samos. Potěšte chuťové buňky některými ze samoských vín s chráněným označením původu (AOC). Vyvážejí se do celého světa a Vatikán si je zvolil jako mešní víno.

Vychutnejte si některý z těchto sladkých nektarů v místních tavernách nebo tradičních přístavních restauracích s výhledem na moře.

Znáte tahle vína?

Klikněte na obrázek a odhalte jejich tajemství!

Samos Nectar

Patří mezi nejlepší sladká muškátová vína na světě.

Samos Nectar

Samos Grand Cru

Řadí se mezi nejlepší likérová vína na světě.

Samos Grand Cru

Samos Anthemis

Likérové víno zraje v sudech více než 5 let. Nejlépe si ho vychutnáte vychlazené.

Samos Anthemis

Samos Vin Doux

Populární likérové víno.

Samos Vin Doux

KVÍZOVÁ OTÁZKA
Který z řeckých myslitelů rád popíjel víno na ostrově Samos?
Pythagoras
Sókratés

Samos byl rodištěm slavného matematika, podle kterého je pojmenováno hned několik historických památek a míst. Navštivte přístav Pythagorion nebo Pythagorovu jeskyni. Láká vás ranní plavání v moři? Pár kilometrů od centra města Pythagorion se ubytujte v Hotelu Sirenes Beach Resort, který leží přímo u pláže.

Čtěte dál
#03
Lefkada – ostrov pláží

Chcete letní dovolenou strávit odpočinkem na pláži? Vyrazte na Lefkadu. Klidný ostrov v Jónském moři má ty nejkrásnější pláže z celého Řecka. Kromě plážových povalečů si na své přijdou i milovníci vodních sportů. V blízkosti pláže se můžete i ubytovat. Zvolte třeba příjemný Hotel Poseidonio B, který leží jen pár metrů od moře.

Nejkrásnější pláž

Porto Katsiki patří mezi nejkrásnější řecké pláže, které obklopují bílé strmé útesy a spolu s azurovým mořem tvoří nádherný kontrast. V hlavní sezoně se rychle plní. Vypravte se na Porto Katsiki včas, abyste se nemuseli prodírat davem turistů.

Nepřelidněná pláž

Několik kilometrů výš od Porto Katsiki se nachází krásná písčito-oblázková pláž Egremni. Dostat se na ni pěšky je ale trochu oříšek. Mnohem pohodlnější je loď, která vás dopraví přímo na místo. Pláž není tak snadno na dosah, takže se tady nemačká hlava na hlavě.

Nejoblíbenější pláž

Písčitou pláž Agios Ioannis si zamilují nadšenci do vodních sportů. Není ohraničena žádnými kopci či útesy a celý den na ni svítí slunce. Díky povětrnostním podmínkám je i vhodným místem pro surfování a windsurfing.

Největrnější pláž

Celý ostrov Lefkada je jako stvořený pro surfaře a windsurfaře. Mezi nejlepší místa pro windsurfing patří pláž Vassiliki. Začátečníci mohou navštívit některou z windsurfingových škol, které se nachází přímo na pláži.

CHCI TAM
Čtěte dál
#04
Kefalonia – ostrov záhad

Ostrov si oblíbí zejména vyznavači klidné dovolené. Kefalonia je vyhledávaným místem pro ty, kteří se chtějí vyhnout davům turistů a přeplněným plážím. Řadí se mezi největší ostrovy v Jónském moři a autem ji objedete za jediný den. O záhady a přírodní zajímavosti tu není nouze!

Tančící skála

Dříve se skála Kounopetra údajně pohybovala v rytmu s mořem. Od zemětřesení v roce 1953 se však nepohnula. Ale díky krásným výhledům na moře za návštěvu rozhodně stojí.

Ztracená mořská voda v Katavothres

V těchto místech zatéká do skalních útvarů mořská voda, která se po několika dnech objevuje v jezerech na opačné straně ostrova. Tato záhada byla odhalena v roce 1963 rakouskými geology, kteří vodu obarvili.

Ohrožené druhy v tajemných jeskyních

Kolem pobřeží se nacházejí jeskyně, které slouží jako útočiště pro ohrožené druhy. Před člověkem se tady schovává chráněný tuleň středomořský a jižní pobřeží obývají karety obecné.

Červená pláž

Chcete úžasné fotky? Navštivte pláž Xi. Pohled na sytě červený saharský písek v kontrastu s bílými skalami a azurovým mořem je opravdovým zážitkem. Pláž je zajímavá i tím, že se zde nacházejí ložiska šedého jílu. Ten se využívá ke kosmetickým a lázeňským účelům. Chcete mít tuto pláž téměř na dosah? Ubytujte se v Hotelu Ionian Sea & Villas Aqua Park.

Náš tip na výlet:
Po stopách Odyssea
Vydejte se lodí na ostrov Ithaka, do rodiště Odyssea, legendárního hrdiny trojské války. V hlavním městě Vatha najdete jeho sochu. Na vrcholu hory Aetos se setkáte s pozůstatky Odysseova hradu Alalkomenes.

CHCI TAM
TIPNĚTE SI
Tipnete si, jaký slavný pár měl líbánky na ostrově Ithaka?
princ Charles a princezna Diana
David a Victoria Beckham
#05
Kos – ostrov cyklistů
Poznejte památky ze sedla kola nebo si vyjeďte
na jednu z desítek horských tras.
225
cyklotras
6500
kol k zapůjčení
možností

Tohle si při cyklotoulkách
nenechte ujít

Magické západy slunce

Vysoko v horách leží malá vesnička Zia, která je plná skvělých taveren s místními specialitami. Dokonalou atmosféru při večeři pak vykouzlí nádherný západ slunce.

Antická nemocnice Asklepion

Ve starořeckém léčebném komplexu se pravděpodobně učil otec moderního lékařství Hippokrates. Podle řecké mytologie zde bůh lékařství Asklepion léčil, a dokonce oživoval mrtvé.

Pávi v borových lesích

Vyčistěte si hlavu od rušného města a vyjeďte do přírodní rezervace Plaka, která je plná borovic. Turisty však nejvíce lákají pávi, kteří tady pobývají ve volné přírodě.

Termální prameny

Odpočiňte si po celodenním výletě v termálních pramenech na pláži Thermes nebo vyrazte na léčebnou kúru do lázní Empros Thermes. Nemáte po cyklovýletě dost a chcete pokračovat v zábavě? Ubytujte se v hotelu s aquaparkem – Hotel Kipriotis Village.