Labutí samec v Děčíně chrání své potomstvo: Klove do aut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Labutí samec v Děčíně chrání své potomstvo: Klove do aut!

Labuťák útočí na zaparkovaná auta.
Labuťák útočí na zaparkovaná auta. (Foto Aha! – M. I. Volf a L. Příhonská, T. Vyhnálková, M. Štěpánek, J. Černá)

Labutí láska sahá až za hrob, ta děčínská ale spíš přivede brzy do hrobu tamní řidiče. Labutí samec totiž chrání mláďata před nepřítelem a útočí na auta u Zámeckého rybníku. Zobákem dokáže poškodit lak, zrcátka i okénka, a majitele tak rozpálit doběla.

„Když jsem nedávno přišla ke svému autu, zůstala jsem jako opařená. Labuťák mi poškodil bok auta i část kapoty,“ popsala své útrapy Lenka Příhonská. A není zdaleka jediná, komu labutí samec zaútočil na naleštěný vůz. „Hodně lidí si začalo stěžovat na sociálních sítích, že mají stejnou zkušenost,“ doplnila majitelka auta. Ta teď bude muset nechat lak svého vozu rozleštit. „Vyjde mě to na několik tisíc,“ dodala.

Přirozený pud

Za útoky stojí přirozený pud labutího otce. „Když se vidí v odraze naleštěného laku auta, začne na sebe útočit, protože si myslí, že se blíží jiný labutí samec a s ním i nebezpečí,“ vysvětlil ošetřovatel ze Zoo Děčín Roman Řehák. Labuťák vydrží zahánět svého domnělého protivníka tak dlouho, až poškrábe nejen lak, ale také okenní sklo. Řidiči se proto začali obracet na děčínský magistrát. „S touto situací nemůže město nic dělat, labutě jsou zákonem chráněné,“ sdělil mluvčí města Luděk Stínil.

Se škodou pojišťovna nepomůže.

Pojistka nepomůže

Majtelům aut nezbývá nic jiného, než své vozy parkovat jinde. Pojišťovna jim totiž s náhradou škody nepomůže. „Odškodnění v rámci havarijního pojištěni i povinného ručení bude složitější. Pojišťovny nabízejí krytí jedoucího vozidla při střetu se zvěří. Některé pojišťovny nabízejí ještě krytí škod způsobených okusem zvířete (např. kunou), ale zde je nadefinován okruh zvířat, na která se pojištění vztahuje,“ uvedla mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Pavlisová.

Víte, že...

...útrapy s labutím samcem skončí až za několik měsíců? Svá mláďata totiž chrání v průměru půl roku!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.