Problémy STAN pokračují: Ministr Gazdík podává demisi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Problémy STAN pokračují: Ministr Gazdík podává demisi

Ministr školství Petr Gazdík rezignoval.
Ministr školství Petr Gazdík rezignoval. (Foto Aha! – J. Poláček, T. Tran)

Po šesti měsících končí ve vládě premiéra Petra Fialy (57, ODS) první člen. Ministr školství Petr Gazdík (47, STAN) totiž oznámil rezignaci. Vaz mu zlomily styky s obviněným podnikatelem Michalem Redlem (48), který figuruje v korupční kauze pražského dopravního podniku.

„Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství k 30. červnu,“ oznámil včera před polednem na Twitteru Gazdík s tím, že odchází i z postu místopředsedy Starostů a nezávislých. „Necítím se ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín. Nechci rozkolísat vládu ani koalici,“ dodal ke svému odchodu. Premiér krok Gazdíka, který ale nadále zůstane poslancem, vítá. „Podle všech dostupných informací není Petr Gazdík ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení,“ zareagoval Fiala.

Co ale bude dál a kdo se stane novým ministrem školství? To je podle předsedy vlády na šéfovi hnutí STAN a ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (44). Ten včera v České televizi připustil, že možným nástupcem na rezort by mohl být senátor Jiří Drahoš (73, za STAN). Špičky vládní koalice se mají o nástupce bavit v týdnu. Ministr školství ale není jediný, komu styky s Redlem zlomily vaz. S podnikatelem se měl potkat i ředitel České pošty Roman Knap (47) a za to ho chce ministr vnitra odvolat. „Já jsem dlouhodobě zamýšlel přijít se změnami v managementu České pošty, rozhodování ale urychlila informace o setkání Knapa s obviněným lobbistou Redlem,“ řekl ČT Rakušan a dodal, že v týdnu se s šéfem pošty dohodne na termínu odchodu.

Předsedové stran: Správný krok

Gazdíkovo oznámení ocenili jak vládní koalice, tak i opozice. „Rezignace byla zcela namístě, neboť kontakty Petra Gazdíka s hlavou zločinecké organizace jsou zcela nepřijatelné a vládu poškozovaly,“ zareagoval pro Aha! předseda Pirátů Ivan Bartoš (42). Stejně zareagoval i šéf lidovců Marian Jurečka (41) nebo předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (37). „Je evidentní, že pan Gazdík má tunu másla na hlavě. Po všech jeho lžích byla jeho rezignace nevyhnutelná,“ napsal na Facebook šéf hnutí ANO Andrej Babiš (67).

O čem kauza je?

Minulou středu policie zatkla exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka (48, za STAN). Ten měl s podnikatelem Redlem založit zločineckou skupinu, která údajně rozkrádala dopravní podnik. S lobbistou se stýkal také Gazdík. Oba se podle policie několikrát sešli, např. strávili spolu víkend v Alpách a komunikovali spolu přes zašifrovaný telefon. Ministr styky nepopírá, odmítá ale, že by s obviněným Redlem řešili vnitrostranické záležitosti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.