Příbuzný kukačky v Safari Parku Dvůr Králové: Banánovec bojuje o lásku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Příbuzný kukačky v Safari Parku Dvůr Králové: Banánovec bojuje o lásku

Mladý sameček si zvyká na nový domov a usiluje o sympatie budoucí partnerky.
Mladý sameček si zvyká na nový domov a usiluje o sympatie budoucí partnerky. (Foto Safari Park Dvůr Králové/Simona Jiřičková, Lukáš Pavlačík, Pavel Kovalčík)

Pestrobarevný elegán banánovec chocholatý je příbuzný naší kukačky. Jeden takový teď dobývá srdce samičky v Safari Parku Dvůr Králové.

Získat srdce vyvolené není pro tohoto opeřence romantická selanka. Banánovci, jinak označovaní také jako turakové, mohou být vzájemně značně agresivní. I spojování páru v safari parku, kde obývají Ptačí svět, je prý bouřlivé. „Domácí samička nového samce prohání a napadá. Je-li třeba, chovatelé ji oddělí a nechají samci možnost přivykat si na nový domov v klidu,“ řekl mluvčí parku Michal Šťastný. Když se ale jednou dá pár banánovců dohromady, žije společně v trvalém svazku dlouhá léta. Chovatelé věří, že i tato dvojice v sobě najde zalíbení a na svět přivede potomky.

Milují ovoce

Banánovci, kteří v přírodě obývají tropický deštný les střední Afriky, mají ve svém jídelníčku zejména ovoce a bobule. Vyjadřuje to i jejich latinské jméno Musophaga, které znamená banánožrout.

Páry jen u nás

V Evropě mají certifikované zoo jen čtyři páry banánovců. Všechny jsou v České republice. Dvůr Králové má dva, jeden ale mimo zraky návštěvníků v zázemí. Další jsou v Lešné a v Hodoníně.

Sraz papouškářů 

Milovníci papoušků se sejdou 18. až 19. června v kempu Dubina ve Vysoké Peci u Jirkova. Kemp bude pro účastníky dostupný už od 16. června. Veřejnost se může na barevné opeřence přijít podívat v sobotu od 11 hodin. Uvidí ukázky létání papoušků na volno a zástupce vzácných druhů těchto pestrých ptáků.



Přečtěte si
-bello-
16. 6. 2022 • 13:04


Díky za tip, zajedu se podívat.Doufám,že tam nebude ukrajinské "zdarma " léto, jako bylo v pražské ZOO " zdarna " jaro. To bych vážně už neustála.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.