Rostou kováře i praváky, ale... První hodovali slimáci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rostou kováře i praváky, ale... První hodovali slimáci!

Z prvních letošních kovářů byla výborná příloha k masu.
Z prvních letošních kovářů byla výborná příloha k masu. (Foto od čtenáře)

Sezona hřibů se pomalu rozjíždí. Po kovářích vykoukly z mechu už i praváky, tedy hřiby dubové a smrkové. Pomohlo jim deštivé počasí posledních dní. Jenže také povzbudilo slimáky, aby šli ochutnat.

Kováře větší než mužská pěst našel čtenář Aha! Jiří z Kutnohorska. „Jsou to moje první letošní hřiby. Jen jsem se o ně musel podělit se slimáky, Zajímavé přitom je, že před týdnem ani náznak, teď tohle. Příroda je zkrátka nevyzpytatelná,“ říká úspěšný houbař. Kováře si podusil s masem. S prázdnou neodešli z lesa ani manželé Lázničkovi z Příbrami. „Vyrazili jsme na sondu do lesa, zda již nerostou dubáci. A také jo! Docela nás to překvapilo,“ říká Irena Lázničková. První letošní pravé hřiby připravila jako řízky v trojobalu.

Klíšťata v akci

Pokud ale vyrazíte do lesa zkontrolovat, jestli už rostou i u vás, dejte si pozor na klíšťata. Aktivita těchto nebezpečných pavoukovců totiž právě podle Českého hydrometeorologického ústavu vrcholí. Na celém území platí nejvyšší rizkový stupeň číslo pět. Postupně by se měla situace trochu zlepšit, protože se oteplí téměř až ke třiceti stupňům. A to nemají klíšťata ráda.

Víte, že...

...hřib kovář potřebuje delší tepelnou úpravu, jinak může způsobit zažívací potíže?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.