Ukradli sochu otce prezidenta Beneše! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ukradli sochu otce prezidenta Beneše!

Busta byla ještě před nedávnem na svém místě.
Busta byla ještě před nedávnem na svém místě. (pro Aha! – Vladimír Přibyl a Muzeum a galerie severního Plzeňska Mariánská Týnice)

KOŽLANY - Zloději se nezastaví opravdu před ničím! V Kožlanech na Plzeňsku ukradli přímo ze hřbitova bronzovou bustu z hrobu otce prezidenta Edvarda Beneše. Bronzová socha v hodnotě nejméně 100 000 korun zdobila hrob Matěje Beneše 97 let, teď je pryč!

Zloději se nezastaví opravdu před ničím! V Kožlanech na Plzeňsku ukradli přímo ze hřbitova bronzovou bustu z hrobu otce prezidenta Edvarda Beneše. Bronzová socha v hodnotě nejméně 100 000 korun zdobila hrob Matěje Beneše 97 let, teď je pryč!

„Jsme tady z toho znechuceni. Pro naše město je to velká ztráta,“ svěřil se starosta Kožlan Vladimír Přibyl. Kožlany jsou rodiště českého prezidenta Edvarda Beneše a místní lidé jsou na to hrdí. Hrob prezidentových rodičů zdobila busta, jejímž autorem byl slavný akademický sochař Bohumil Kafka.

„Podle nás jsou dvě varianty, jak k tomu mohlo dojít. Buď bustu ukradli zloději barevných kovů nebo někdo zjistil, jak moc je cenná,“ vypočítává starosta. Zlodějům šlo zřejmě o dílo samotné. Bustu totiž například velice odborně vyjmuli. Navíc železa na prodej bylo okolo dost. „Je to nevyčíslitelná ztráta a nanahraditelná. Jde o unikátní dílo velice významného sochaře. Zloději budou mít velké problémy při prodeji. Busta je známá a je tak velice obtížně prodejná,“ potvrdila Aha! soudní znalkyně Irena Bukačová.

Starosta uvažuje o tom, že nechá udělat repliku podle dochované staré fotografie. Krádež vzácné Benešovy busty přichází paradoxně v době, kdy město finišuje s veřejnou sbírkou na vytvoření sochy Edvarda Beneše. Slavnostně má být odhalena už příští rok na jaře.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.