80 let od atentátu na bestii Heydricha: Parašutisty uctila i Čaputová! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

80 let od atentátu na bestii Heydricha: Parašutisty uctila i Čaputová!

Slovenská prezidentka Čaputová uctila památku parašutistů u kostela svatého Cyrila a Metoděje, kde 7 hrdinů 7 hodin odolávalo stonásobné přesile nacistů.
Slovenská prezidentka Čaputová uctila památku parašutistů u kostela svatého Cyrila a Metoděje, kde 7 hrdinů 7 hodin odolávalo stonásobné přesile nacistů. (Foto Aha! – M. Přibyl, J. Koťátko, ČTK/V. Šimánek)

U památníku operace Anthropoid v pražské Libni lidé včera uctili 80 let od hrdinského činu výsadkářů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka. Atentát na zastupujícího protektora Reinharda Heydricha si připomněli slovenští politici nebo britská ministryně zahraničí Liz Trussová (46).

Boj proti nacistickému režimu včera všichni politici přirovnali k dnešnímu dění na Ukrajině, která se snaží bojovat proti ruským okupantům. „Musíme se inspirovat těmi, kteří pro svobodu obětovali vše,“ řekla britská ministryně zahraničí Trussová. Ta vyjádřila hrdost nad tím, že parašutisté dostali výcvik právě ve Spojeném království. Piety se zúčastnil i slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (41). Uvedl, že to, co předvádí na Ukrajině putinovský režim, připomíná nacistické řádění v Lidicích a Ležákách.

Heydrichova zahradnice Helena Vovsová vzpomíná na setkání s říšským protektorem v den atentátu

Video se připravuje ...

Odpoledne pak do Prahy zavítala i slovenská hlava státu Zuzana Čaputová (48), která se setkala i s prezidentem Milošem Zemanem (77). „Vzpomínka obětí protinacistického odboje je důležitá proto, že zlu podobných obludných rozměrů, jakému tehdy čelili naši předci, musí v současnosti čelit naši sousedé,“ připomněla stejně jako ostatní politici vzdor Ukrajinců. V Národním muzeu pak chystali otevření výstavy o operaci Anthropoid – Nikdy se nevzdáme!

Rekonstrukce útoku

Krátce po 10.30 se včera na místě, kde výsadkáři provedli atentát, odehrála rekonstrukce útoku. Ostrá zatáčka pod Vychovatelnou zanikla už v 80. letech, a tak se vzpomínková akce odehrála kousek dál. Právě zatáčka se nejmocnějšímu muži tehdejšího protektorátu a spoluautorovi takzvaného konečného řešení židovské otázky stala osudnou, když Slovák Gabčík a Čech Kubiš zaútočili na Heydrichův otevřený mercedes. Německý tyran zemřel 4. června v nedaleké Nemocnici Na Bulovce patrně na sepsi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.