Cajthamlová vítá zdražování potravin? Známá lékařka o Češích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Cajthamlová vítá zdražování potravin? Známá lékařka o Češích

Kateřina Cajthamlová
Kateřina Cajthamlová (archiv Blesku)

Inflace se již pomalu začíná podepisovat na stavu peněženek českých obyvatel, a to především kvůli zdražování potravin. Lidé se tak logicky obávají toho, že na zdravé potraviny finančně nedosáhnou, a budou tudíž více tíhnout k nezdravému životnímu stylu. K podobným obavám se vyjádřila lékařka Kateřina Cajthamlová (59).

Není to dobré a má být ještě hůř. Už nyní se domácnosti s nižšími příjmy musely uskromnit a v tomto duchu budou muset nějakou dobu setrvat. Nárůst cen byl zaznamenán u zeleniny, obilovin i masa. To bohužel není zdaleka vše - na řadě jsou podle ekonoma Petra Studničky i mléčné výrobky. „Určitě nejsme z hlediska inflace u potravin na těch nejvyšších hodnotách. Kvůli sezonnosti pravděpodobně dojde ještě k dalšímu růstu, a tak v létě může inflace dosahovat i 16 procent,“ předpovídá ekonom.

„Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu

Video se připravuje ...

Jak píše server ŽivotvČesku.cz, každá šestá česká domácnost podle výzkumu PAQ Research a Českého rozhlasu zažívá příjmovou chudobu. Logicky tak lidé při svých nízkých příjmech sahají v obchodech po levnějších produktech, které mnohdy pozbývají kvality. Dříve levná zelenina též zasáhne peněženky, a tak logicky vyvstává otázka, zda je vůbec možné dopřávat si kvalitní stravu. Podle Kateřiny Cajthamlové by to překvapivě neměl být problém.

„Myslím, že zrovna ceny potravin jídelníček až tolik zhoršit nemusí. Dobré stravování skutečně není o penězích. Naopak. Vzhledem k tomu, že lidem nezbydou peníze na zbytné věci, jako jsou například sladkosti, polotovary a podobně, budou nejspíš stále častěji nakupovat základní suroviny, ze kterých budou vařit. Dá se očekávat, že jejich zdravotní stav se tak může naopak zlepšit," mile překvapila svými slovy Cajthamlová a naznačila, že v dnešní době si lidé až příliš zvykli na konzumní způsob života.

Kateřina Cajthamlová: Když nemám dobrou snídani, není to se mnou ono

Video se připravuje ...

„Například za socialismu byl v obchodech zeleniny i ovoce nedostatek, nedaly se sehnat ryby, přitom množství různých civilizačních chorob bylo mnohem menší než dnes. Co se nedalo sehnat v obchodě, lidé kupovali od malopěstitelů na venkově, případně jeli o víkendu na ryby. Zkrátka si nějak poradili. Ono je to opravdu často tak, že kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod," dodala Cajthamlová.



Přečtěte si
AHel
22. 3. 2023 • 14:41

zase nějaké keci přihlouplé. Ano nebyli pomeranče, mandarinky, banány a ananasy, jak by si kdo přál, ale sehnat se do dalo. Jablka, hrušky, ringle, švestky,melouny, třešně byly vždycky a vyjma melounu i za hubičku. Citrony si nějak nepamatuji, jak to s nimi bylo. tak ať paní doktorka zmlkne. Když jsou v obchodě třesně tak stojí 199 Kč / kg, když jsou ve slevě (kdo by je kupoval v Bille, tak jsou za 85-110 Kč a jsou už úplně snilé!!!) paní lékařko chytněte se za nos!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.