Drastický skok u energií: ČEZ oznámil zdražení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Drastický skok u energií: ČEZ oznámil zdražení!

Už dnes lidé šetří na energiích, jak se dá.
Už dnes lidé šetří na energiích, jak se dá. (Foto Profimedia.cz, ara)

Růst cen energií v Česku nekončí. Společnost ČEZ totiž už potřetí v tomto roce zveřejnila nové ceníky. Ten zatím poslední začne platit od 1. července. Koho všeho se skokové zdražení dotkne?

Naposledy energetický gigant své ceníky přepisoval v dubnu. Před tím je domácnostem zdražoval na přelomu letošního roku. A zatím poslední změnu si připravil na začátek letních prázdnin. Jde tak o třetí cenový skok za šest měsíců.

Dobrá fixace

„Zákazníkům, kteří u nás mají aktivní probíhající fixaci, se ceny nemění,“ řekl Aha! mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík s tím, že nová červencová sazba platí pro zákazníky, kteří po vypršení dosavadních kontraktů budou chtít uzavřít nové smlouvy.

Dražší nákup

Podle Gazdíka se ale 95 procent zákazníků polostátní firmy nemusí ničeho bát. „Jen zhruba 5 procentům našich zákazníků končí fixace ve druhé polovině letošního roku, a v případě, že se rozhodnou fixaci u ČEZ prodloužit, budou pro ně platit nové ceníky,“ vysvětlil pro Aha! mluvčí a dodal, že vyšší suma v ceníku je způsobena hlavně dražším nákupem komodit.

Další změna?

Největší výrobce elektřiny v Česku ale zároveň pro deník Aha! připustil, že se ceník může ještě změnit. „Pokud velkoobchodní ceny klesnou, snížíme i odpovídajícím způsobem ceny fixů,“ řekl Gazdík, který vysvětlil, že takto ČEZ postupoval třeba během covidu. V tu dobu totiž velkoobchodní ceny elektřiny a plynu klesly na trzích.

Zdražují i další

ČEZ není jediná společnost, která oznámila zdražení. Své ceny od dubna již navýšila například Pražská energetika (PRE), a to v průměru o čtvrtinu. Od června zase zdraží Pražská plynárenská, u které si zákazníci připlatí za plyn v průměru o 39 procent více.

Víte, že..

. ...ČEZ dodává elektřinu téměř třem milionům domácnostem a půl milionu pak odebírá plyn?

"Co se to teď děje s energiemi"

https://energie.nativecnc.cz/



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.