Tyhle hrnky nekupujte! Mohou zabít vaše děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tyhle hrnky nekupujte! Mohou zabít vaše děti!

Skleněný šálek s dekorem kuřátek, Čína:
Z barvy se uvolňuje nebezpečné množství kadmia a olova.
Skleněný šálek s dekorem kuřátek, Čína: Z barvy se uvolňuje nebezpečné množství kadmia a olova.

PRAHA – Noční můra všech rodičů je tu zase. Kontroloři obchodní inspekce objevili další zdravotně závadné hračky pro děti. Jde o skleněné hrnečky s dekorem kuřátek.

Noční můra všech rodičů je tu zase. Kontroloři obchodní inspekce objevili další zdravotně závadné hračky pro děti. Jde o skleněné hrnečky s dekorem kuřátek. Z nich se při kontaktu se rty uvolňuje olovo a kadmium, které jsou nebezpečné pro krvetvorbu, nervový systém a celkový vývoj dítěte.

V českých obchodech jsou ovšem tisíce dalších hraček, které mají dětem udělat radost, přitom je však ohrožují na zdraví, a dokonce i na životě! Podle kontrolorů obchodní inspekce se závadné výrobky objevují v pěti procentech obchodů, teď před Vánoci však může být číslo ještě vyšší!

V silách kontrolorů totiž není prověřit úplně každý výrobek, nepožaduje to ani zákon. Odpovědnost leží na výrobcích, ti si ale o životy nejmenších nedělají žádné starosti. Téměř všechny závadné hračky mají společný původ – Čínu.

„Mají ostré hrany, obsahují chemické látky nad limitem a nebo třeba mají příliš malé součástky, které děti mohou spolknout,“ uvedla mluvčí inspektorů Miroslava Fléglová.

Problémem jsou také tržiště nebo prodejny s laciným zbožím. Na pultech stánků nebo obchodů se totiž objevila autíčka s vysokým obsahem olova nebo pískající rybičky s nebezpečnými ftaláty. I v těchto případech šlo o čínské výrobky. „Takové hračky by vůbec neměly být na trhu,“ říká Jitka Sosnovcová ze Státního zdravotního ústavu. Například loni byl zakázán prodej 35 609 kusů hraček v hodnotě přes tři miliony korun.

Také tento týden odhalili odborníci celou řadu nebezpečných výrobků – například hračky ve tvaru mobilů, svíčky nebo nafukovací člun.

Nebezpečné výrobky:

Na co si dát pozor?
  • Nepořizovat hračky na tržištích, nakupovat je raději v renomovaných sítích obchodů s dětskými hračkami.
  • Nekupovat výrobky bezejmenné a s cizojazyčnými informacemi.
  • Před nákupem si hračku prohlédnout, zejména její zpracování, velikost, části, použitý materiál, a posoudit, zda je pro konkrétní dítě vhodná.
  • Podezřelou hračku nahlásit České obchodní inspekci.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.