Smutné výročí: Před 30 roky mafie zlikvidovala prokurátora Falconeho | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Smutné výročí: Před 30 roky mafie zlikvidovala prokurátora Falconeho

Giovanni Falcone mezi svými bodyguardy.
Giovanni Falcone mezi svými bodyguardy. (Profimedia.cz)

Když přesně před 30 lety sicilská mafie spáchala krvavý atentát na Giovanniho Falconeho (†53), zacloumalo to celou Itálií. Zemřel totiž prokurátor, národní hrdina a nebojácný muž, který se jako první nebál postavit dosud nedotknutelnému organizovanému zločinu v zemi.

Ani to, že byl pod přísnou policejní ochranou a kolem sebe měl vždy skupinu zkušených bodyguardů (foto), nezabránilo mafii, aby 23. května 1992 po cestě z palermského letiště nezaútočila na kolonu, uprostřed které jel. Mohutná exploze 400 kil trhaviny vyhodila do povětří celou silnici, v prostředním voze neměl žádnou šanci přežít nejen samotný Falcone, ale ani jeho manželka Francesca. Vůz narazil v plné rychlosti do betonového panelu u dálnice a oba byli vymrštěni z auta. Zemřeli o pár hodin později v nemocnici. Dalšími oběťmi útoku byli tři policisté. Za dva měsíce byl zavražděn také Falconeho kolega a nástupce Paolo Borsellino.

Giovanni Falcone

Atentát na Falconeho si měl objednat boss italské Cosa Nostry Salvatore Riina, na kterého pak veškeré bezpečnostní složky země pořádaly doslova hon. V lednu roku 1993 ho policie zadržela. Byl odsouzen na doživotí, mimo jiné i za vraždu Giovanniho, jehož smrt měla být odplatou za mafiánské procesy a také výstrahou pro další, kteří by se do nich chtěli pouštět. V květnu roku 1996 byl zatčen další mafián Giovanni Brusca, který měl vraždu oblíbeného prokurátora přímo na svědomí.

Předobraz komisaře Cattaniho?

Falcone mohl být předlohou pro postavu komisaře Corrada Cattaniho v seriálu Chobotnice, který s velkým úspěchem běžel i u nás ještě v předrevolučních dobách. Mimochodem – i Cattaniho nechala mafie ve finální scéně 4. série zlikvidovat, nájemný zabiják ho rozstřílí přímo na chodníku milánské ulice. Tehdy ovšem Falconemu pořád zbývaly skoro tři roky života...

Spoušť po výbuchu 400 kg trhavin.

 



Přečtěte si
st.rec
25. 5. 2022 • 00:39

Které HO-vno psalo reportáž? Podle jakého vzoru a v jakém rodu je Falcone-HO? Žádám aspoň miliardovou pokutu pro tuto redakci plnou deb*illů*.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.