Lukášův snímek Kanárských ostrovů: Prchavá krása nad žhnoucím vulkánem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Lukášův snímek Kanárských ostrovů: Prchavá krása nad žhnoucím vulkánem

Vítězný snímek soutěže Česká astrofotografie měsíce zachycuje mlhovinu Carina a dokonalé ostrovní scenerie.
Vítězný snímek soutěže Česká astrofotografie měsíce zachycuje mlhovinu Carina a dokonalé ostrovní scenerie.  (Foto pro Aha! – Lukáš Veselý, Astro.cz)

Vyšplhal až nad mraky, aby zachytil téměř neviditelný objekt. Lukáš Veselý (30) z Prahy zabodoval v dubnovém kole soutěže České astronomické společnosti s fotografií prchavé mlhoviny Carina nad žhavým vulkánem.

Snímek noční scenérie vznikl během kurzu, který vedl fotograf krajiny a vesmíru pro partu nadšenců na kanárském ostrově La Palma. „Je na severní polokouli naprosto jedinečný pro svoji pověst čisté oblohy bez světelného znečištění, bez prachu a s minimem vlhkosti. Díky tomu je možné pozorovat a fotit vesmírné objekty, které jsou jen těsně nad horizontem, skvělým příkladem je tato emisní mlhovina Carina, kterou nejde z Česka ani odjinud z Evropy vyfotit,“ řekl Veselý.

Původně chtěl zvěčnit jen mlhovinu v kombinaci s horskými hřbety, při úpravě fotografie ho ale čekalo milé překvapení. „Pod mlhovinou se objevil ještě stále žhavý kráter ze sopky Cumbre Vieja, která přestala soptit na konci prosince. Později jsem se dočetl, že metr pod povrchem ztuhlé lávy je pořád teplota skoro tisíc stupňů,“ dodal Veselý.

Víte, že...

...mlhovinu Carina objevil v lednu 1752 francouzský astronom Nicholas Louis de Lacaille během své dvouleté cesty na Mys dobré naděje?

Jak se fotí

Mlhovina Carina, kterou astronomové znají pod katalogovým označením NGC 3372, se nachází ve vzdálenosti 8500 světelných let od Země. Její průměr dosahuje velikosti až 300 světelných let, což z ní činí jeden z největších objektů známého vesmíru. I přesto je díky malé jasnosti a především poloze nízko nad obzorem jen těžko pozorovatelná. „Fotografii jsem pořídil teleobjektivem na více dlouhých expozic, aby vynikly všechny detaily a nebyl patrný šum,“ popsal vznik snímku Lukáš Veselý.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.